Ny kamera i Canons G-serie

Kompaktkameror 23 jan 2012

Canon passade nyligen på att uppgradera sin G-serie med en ny avancerad kompaktkamera. Efterföljare till kompetenta G11 och G12 får namnet G1 X, och tar därmed ett stort kliv ifrån konkurrenterna i klassen avancerade kompaktkameror. Canon fortsätter dock att hålla sig utanför hybridsegmentet med kompakta kameror med utbytbar optik. Men nya G1 X verkar som en tuff konkurrent även till kamerorna med utbytbar optik, men utan möjligheten att byta glugg tappar den något mot konkurrenterna i det segmentet.

En stor uppdatering för Canon från de tidigare modellerna i G-serien är att man nu stoppat i en betydligt större sensor än hos föregångarna. Den nya CMOS-sensorn mäter hela 18,7 x 14 mm, vilket inte är långt från APS-C-formatets 23 x 15 mm, men något större än FourThirds-formatets 17 x 13 mm. Ytan på den nya sensor är faktisk mer än 6 gånger så stor som sensorn i G12. Den större sensorn ger fotografen betydligt större möjligheter att påverka skärpedjupet eftersom brännviddsförlängningen inte blir så påtaglig. Tidigare har man även sett att prestandan i allmänhet och brusprestandan i synnerhet har vunnit mycket på en större sensor och en likvärdig upplösning. Sensorn i G1 X har en upplösning på 14,3 megapixlar.

Bilderna hanteras av en DIGIC 5-processor som är en vidareutveckling av Canons systemkameraprocessor DIGIC 4. Den nya processorn ska enligt Canon ha överlägsen brusprestanda och klarar ISO-känsligheter från ISO 100 upp till hela 12 800. Det är en nivå som Canon aldrig varit i närheten av hos tidigare kompaktkameror.

G1 X:s objektiv är alltså inte utbytbart, vilket egentligen är det enda som skiljer den här kameran från hybridsegmentet. Men optiken har ett zoomomfång på 4x och motsvarar 28-112 mm i 35-mm-världen. Objektivet är även utrustat med en bildstabilisator som ska göra att du kan ta bilder med upp till 4 stegs längre slutartid men med bibehållen skärpa. Bildstabilisatorn har dessutom intelligenta funktioner som automatiskt känner av fotomiljön och exempelvis identifierar panorering automatiskt och kommer då endast att stabilisera bilden i en riktning. Objektivet har dessutom ett inbyggt gråfilter så att du kan förlänga slutartiden på ett smidigt sätt om du exempelvis vill ta mjuka bilder på rinnande vatten i starkt ljus.

I övrigt kan konstateras att nya G1 X har ärvt mycket från föregångaren G12, men även fått en del mindre uppgraderingar, som till exempel det robusta chassit, video som nu erbjuds i Full-HD-upplösning (1080p), en vinklingsbar 3-tumsskärm, optisk sökare, fulla manuella inställningar och fotografering i RAW-format.

Säljstart för Canon G1 X är beräknad till mars och det rekommenderade priset är 7 500 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.