Ny avancerad kompakt från Ricoh

Kompaktkameror 18 sep 2011

Ricoh uppdaterar nu sin två år gamla kompaktkamera GR Digital III, och följaktligen får efterträdaren namnet GR Digital IV. Det är få nyheter på utsidan, och slänger man en snabb blick, är det samma fasta 28 mm f/1,9-objektiv, och samma 10-megapixels 1,7-tums CCD-sensor. Dessutom har man inte förbättrat videoinspelningsdelen som fortfarande är begränsad till VGA-video. Däremot erbjuds en utfällbar blixt och en blixtsko.

Tittar vi under skalet och lite mer i detalj, så har kameran dock förändrats en del. Bildprocessorn har exempelvis fått sig en genomgång, och hjälper den förut så utmärkta sensorn att producera ännu bättre bilder. Kameran har även fått en inbyggd antiskakfunktion som stabiliserar sensorn mot kameraskakningar.

Ricoh har också lagt till sitt hybrid-AF-system, som de hävdar ger en förbättring med upp till två bländarsteg jämfört med  GR Digital III.

Kamerans LCD-skärm erbjuder hela 1,2-miljoner pixlars upplösning, och den inbyggda elektroniska nivåmätaren mäter nu inte bara horisontell lutning, utan även lutningen framåt och bakåt. Det är en perfekt funktion att ta till vid exempelvis multiexponerade tagningar av byggnader eller andra vertikala objekt.

GR Digital IV gör det möjligt att lägga upp till fem exponeringar över varandra, vilket mynnar ut i en enda komponerad bild. Bilderna går sedan att separera var för sig även efter den här typen av tagning.

Ricoh GR Digital IV har dock fått behålla de manuella kontrollerna, somlåter dig ta bilder utan att ständigt behöva byta grepp och kontrollera skärmen för nya inställningar. Däremot har Ricoh tillfört en hel del anpassningsmöjlighet för inställning av knapparnas funktioner.

Ricoh kommer dessutom att ta fram en vit specialutgåva med ett linsskydd i metall och kamerarem i läder. Den tillverkade upplagan kommer i det fallet att bli 10 000 kameror. Om vi får några hit till Sverige återstår dock att se.

Pris och datum för försäljning av Ricoh GR Digital IV är ännu inte känt i skrivande stund.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.