Ny A3-skrivare för proffs från Canon

Kringutrustning 28 okt 2011

Canon lanserar nu sitt nya flaggskepp i Pixma Pro-serien, som består av avancerade bläckstråleskrivare. Den nya skrivaren får beteckningen Pixma Pro-1, som enligt Canon är världens första A3+ skrivare med tolv separata bläckpatroner.

Skrivaren riktar sig mot yrkesfolk och duktiga amatörfotografer, och är tänkt att passa både i studion och på kommersiella utställningar.

Det nya bläcksystemet med tolv färgpatroner utökar färgomfånget väsentligt jämfört med föregångaren, och nya Chroma Optimizer ger bättre tät, svart färg och enhetlig glans. Fem olika monokroma bläck producerar svartvita utskrifter av hög kvalitet och ger, enligt Canon, utsökta detaljer i både skuggiga och skarpt belysta områden, liksom jämnare nyanser och minskad kornighet. Nästa generations pigmentbaserade LUCIA-bläck ska dessutom ge beständiga bilder för försäljning eller till utställningar.
Pixma Pro-1 erbjuder en upplösning på 1 200 dpi, vilket är en dubblering jämfört med tidigare generationers Pixma Pro-skrivare. Det är en detalj Canon har satsat på för att bättre kunna återspegla det ökande antalet pixlar i moderna proffskameror, och för att ge jämnare utskrifter med höga upplösningar på upp till 4 800 x 2 400 dpi. Det nya OIG-systemet (Optimum Image Generating) analyserar fotografiets färger och beräknar en optimal bläckkombination och droppvolym, för exakt placering på papperet via Canons skrivhuvud FINE med 12 288 munstycken.

OIG-systemet förstärker färgåtergivning, naturliga nyanser och enhetlig, och de jämna nyanserna i både färg och svartvitt uppnås via en utskriftskapacitet på 16 bitar per kanal. Pixma Pro-1 har dessutom tre lägen för färg: det nya utskriftsläget Photo Colour reproducerar en fräsch blå och grön färg som motsvarar våra ögons färgupplevelse; läget Linear Tone återger färger med en linjär tonkänslighetskurva, och läget ICC Profiles ger användare möjlighet att använda pappersspecifika färgprofiler, eller skapa sina egna.
Pixma Pro-1 producerar utskrifter på cirka 2 minuter och 55 sekunder. Bläckbehållarna har gjorts 2,5 gånger större jämfört med närmast liknande modell och räcker därför längre innan de måste bytas.
Skrivaren öppnas framifrån på båda sidorna för enkel åtkomst till bläckpatronerna, och ett bakre fack rymmer 20 ark fotopapper, samtidigt som det finns en öppning för manuell inmatning av fotopapper med bredd upp till 356 mm och för tjockare konstnärspapper.

För att kunna skapa produkter till försäljning sker realtidsövervakning av bläckdropparnas volym, som stabiliserar färg- och bläcktäthet och ger konsekventa färgresultat från utskrift till utskrift. I kommersiell miljö är tillförlitlighet viktigt och Pixma Pro-1 använder funktioner som oftast hör hemma i professionella storformatskrivare, inklusive fläkt med luftcirkulationssystem och bläcksystem separerat från skrivhuvudet. Ethernet-anslutningen ser dessutom till att skrivaren enkelt kan delas i ett nätverk.

Pixma Pro-1 levereras med plugin-programmet Easy-PhotoPrint Pro, som underlättar skrivarinställningar och kan hantera satsvisa utskrifter. Nu har stödet också utökats för att gälla hela Adobe Photoshop-familjen, liksom Canonprogrammet Digital Photo Professional.

Skrivaren kan också automatiskt välja korrekt ICC-profil för alla Canons papper, och nu finns ett utökat antal ICC-profiler för konstnärspapper från välkända tillverkare.
Programmet Colour Management Tool Pro, som kan hämtas via adressen http://software.canon-europe.com, stöder X-Rite färghanteringsverktyg, inklusive Colour Munki Photo och Colour Munki Design, och gör att användare kan skapa egna ICC-profiler för att få optimala resultat. Skrivaren erbjuder även en funktion för korrigering av omgivande ljusförhållanden så att användare kan välja den belysningstyp som ska användas vid visningstillfället. Utskriftsfärgerna justeras då automatiskt för att säkerställa den allra bästa färgåtergivningen utifrån rådande visningsförhållanden.

Pixma Pro-1 kommer att finnas tillgänglig i butik från november 2011, och rekommenderat pris ligger på 9 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

2 kommentarer

Leo From 10 Nov 2011

Har ägt de flesta A3+ Fotoskrivarna från canon, och denna komemr jag med all säkerhet att köpa. Jag har sett provutskrifter som jag själv valde från min x-terna HD, toppenbra i både svartvit och färg med svåra övertoningar. Priset på 9.000 kr inkl. moms avskräcker inte heller, och dessutom är det mer bläck i patronerna vilket är en fördel. Men man får trots detta alltid ha ett lager med dubbel uppsättning patroner hemma. Är frilansfotograf med presskort samt tar uppdrag, så kunderna vill ju ha sina bildr snabbt, då går det bläck i mängder.

Svara

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.