NX100 – ny spegellös från Samsung

Systemkameror 20 sep 2010
Samsung NX100

Samsungs nya spegellösa systemkamera NX100 är inte bara liten, utan kan även utrustas med objektiv som är utrustade med en ny funktion vid namn i-Function. Den skall, enligt Samsungs pressmaterial, ge både nybörjare och experter bättre kontroll och inbjuda till mer kreativitet. Mer om det längre fram i den här texten.

NX100 har mycket gemensamt med NX10-modellen. Bland annat är båda utrustade med en 14,6-megapixels CMOS-sensor i APS-C-storlek, och en 3-tums AMOLED-skärm på baksidan. Kamerahuset skiljer sig dock en hel del från NX10-modellen, som hade en mer traditionell systemkameraform. NX100 har istället en form som påminner om Samsungs senaste kompaktkameramodeller. Det är alltså ett runt och mjukt formspråk som gäller i det här fallet.

Den riktigt stora nyheten är dock de nya i-Functionobjektiven, som låter användaren styra kameran via objektivet. I-Functionobjektiven arbetar aktivt och kommunicerar med kamerahuset, och samtliga objektiv av den här typen är utrustade med en i-Functionknapp som gör det möjligt för användaren att stega igenom olika manuella inställningsmöjligheter. Det kompletteras av en fokusring som även används för att ändra parametrar för varje enskild inställning. Lösningen ska helt enkelt göra det enklare att ändra inställningar utan att du ska behöva släppa ögonkontakt med ditt motiv, och den ger tillgång till inställning av slutartid, bländare, exponeringskompensation, vitbalans, och ISO-värde. Vissa objektiv erbjuder ytterligare inställningsmöjligheter.

NX100 har även ett så kallat objektivprioritetsläge (lens priority mode) som ska göra det enkelt att byta mellan olika objektiv. Varje objektiv är nämligen tydligt märkt med ikoner som visar objektivets huvudsakliga användningsområden. Märkningen är i första hand till för att underlätta för nybörjare att förstå vilket objektiv som ska användas för en viss typ av motiv. De nya objektiven har även inbyggda funktioner som automatiskt anpassar kamerans inställningar beroende på vilket objektiv som är anslutet. Om du exempelvis har anslutit ett objektiv som lämpar sig bäst för landskapsfotografering så väljer kameran automatiskt motivprogrammet landskap.

Kameran erbjuder även en ny funktion betecknad Smart Filter. Den gör det möjligt att i bildvisningsläget lägga på sju olika filter på en bild, exempelvis vinjettering, mjukt fokus, fisheye, och miniatyreffekt.

Utöver det kan nämnas att kameran klarar att filma i HD-upplösning (720p), och dessutom erbjuds ett ljud/bild-läge där det är möjligt att spela in ljud samtidigt som du tar en stillbild, vilket ska bredda upplevelsen.

Initialt kommer NX100 att erbjudas med ett Kompakt 20-50-mm-objektiv, och inom kort kommer även ett 20-millimeters pannkaksobjektiv att lanseras. Under första halvan av 2011 dyker ytterligare två objektiv upp – ett makro-objektiv på 60 mm, och ett 18-200- millimeters zoomobjektiv. Samsung planerar även att lansera ytterligare tre objektiv under andra halvan av 2011. Då är det brännvidder på 16, 85, respektive 16-80 millimeter som gäller.

Bland övriga tillbehör så kan även nämnas en elektronisk sökare, GPS-enhet, och extern blixt. Det sistnämnda är extra intressant då kameran saknar inbyggd blixt.

Samsung NX100 erbjuds i fyra olika färger; svart, vit, brun och silver, och kommer att få ett cirkapris på 6 500 kronor. I det priset ingår ett 20-50-mm-objektiv som är utrustat med den nya i-Functionfunktionen.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.