Nikons spegellösa uppgraderas – Nu kommer J2!

Systemkameror 10 aug 2012

Nu introducerar Nikon efterträdaren till företagets första spegellösa systemkamera. Nykomlingen heter 1 J2 och ambitionen har även denna gång varit att skapa en liten systemkamera som är lika lätt att hålla som att hantera. Kameran lanseras tillsammans med det nya objektivet 1 Nikkor 11-27,5 mm f/3,5-5,6, vilket är ett kompakt 2,5x zoomobjektiv.

Nikon 1 J2 har fått en hel del nya funktioner. Bland annat så ska det kreativa retuscheringsläget ha blivit ännu mer intuitivt och lätthanterligt.

En särskild knapp på Nikon 1 J2 ger tillgång till ett antal fotolägen, filter och exponeringsinställningar som kan tillämpas direkt i förhandsgranskningen som visar hur effekten ser ut innan bilden tas. Du kan även öka känslan med Mjukt filter, eller fånga storslagna vyer med Enkelt panorama.

Rörligt foto är ett lite annorlunda sätt att ta bilder på. Funktionen spelar in en kort filmsnutt och därefter en stillbild vilka kombineras automatiskt och skapar ett suggestivt, rörligt foto.

En annan funktion som drivs av kamerans höga hastighet är fotoväljaren som tar bästa möjliga bild i full upplösning. När du trycker på avtryckaren så lagrar kameran 20 högupplösta bilder i snabb följd och väljer automatiskt de fem bästa bilderna baserat på ansiktsuttryck, komposition och skärpa. Därefter visas den bästa bilden på LCD-skärmen.
För ytterligare kontroll ger det kreativa läget också tillgång till manuella inställningar.

Kamerans EXPEED 3-bildprocessor är utrustad med två bildprocessorer som kan utföra bildbearbetning med upp till 600 MB per sekund, vilket enligt Nikon ska ge god brusreducering samtidigt som det möjliggör kamerans fotograferingslägen.

Hybrid-AF-systemet gör att J2 fokuserar snabbt för att kunna fånga ögonblicken utan fördröjning. Systemet växlar ögonblickligen mellan fasdetekterande autofokus för snabba och rörliga motiv, och kontrastavkännande autofokus om motivet står stilla eller är dåligt belyst.

Nikon 1 J2 är utrustad med en CMOS-sensor på 10,1 megapixlar, och i seriebildtagningsläget går det att ta upp till 10 bilder per sekund i högsta upplösning med fokusering vid varje bild. Kan du tänka dig att förfokusera på en punkt vid första bilden så erbjuder kameran istället en seriebildtagningshastighet på upp till 60 bilder per sekund.

Avancerad filminspelning möjliggör att du kan ta ett högupplöst foto medan du filmar i full-HD-upplösning utan att avbryta inspelningen, eller filma en kort sekvens som spelas upp i slow motion för att skapa dramatiska effekter.

Samtidigt som Nikon 1 J2 lanseras så passar Nikon även på att lansera undervattenshuset WP-N1, som gör det möjligt för fotointresserade fritidsdykare att ta undervattensbilder med sin Nikon 1 J1 eller Nikon 1 J2. Undervattenshuset passar ihop med 1 Nikkor VR 10-30 mm f/3,5-5,6-objektivet. WP-N1 klarar 40 meters djup och tillåter användning av samtliga funktioner i kameran, precis som på land.

Nytt i Nikon 1-systemets sortiment är också det kompakta 2,5x-zoomobjektivet 1 NIKKOR 11-27,5 mm f/3,5-5,6. Brännvidden på 11–27,5 mm klarar de flesta situationer utan problem, samtidigt som den kompakta designen innebär att man kan ha objektivet monterat på kameran och ändå få plats med den i fickan eller väskan. Vrid bara på objektivet för att starta kameran och dra in det för att stänga av. 1 Nikkor 11-27,5 mm f/3,5-5,6 finns att köpa i svart eller vitt, eller som en del i ett paket med kamera och objektiv i samma färg som kameran.

Nikon 1 J2 erbjuds i sex olika färger, bland annat silver, röd, rosa och orange, och det kommer även att finnas specialutgåvor i borstad metall och med andra ytstrukturer.

Nikon 1 J2 finns i butik från och med den 6:e september till ett rekommenderat pris från 5 090 kronor som kit med 1 Nikkor 11-27,5 mm f/3,5-5,6. Undervattenshuset WP-N1 finns i butik från och med den 16 augusti till ett pris av 6 799 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.