Nikon uppgraderar avancerad kompakt

Nyheter 10 sep 2010

P7000 heter den nya avancerade kompaktkameran från Nikon, och den ersätter den tidigare modellen P6000. Kameran är utrustad med ett Nikkor-objektiv som erbjuder en zoomfaktor på 7,1x (upp från 4x jämfört med föregångaren). I 35-millimetersvärlden innebär det ett brännviddsomfång på 28-200 millimeter. Kameran är även utrustad med optisk bildstabilisator, två ED-glas och Nikons helt nya bildhanteringssystem EXPEED C2. Sensorn ligger på 10,1 megapixlar, och det är lite extra intressant då föregångaren innehöll en sensor på 13,5 megapixlar.

CoolPix P7000 baksida

På baksidan sitter 3-tumsskärmen som erbjuder hela 920 000 bildpunkter (upp från 2,7 tum och 230 000 bildpunkter jämfört med föregångaren).

”COOLPIX P7000 har en mängd avancerade funktioner och ergonomi som finns i systemkameror vilket gör den till den perfekta kompaktkameran för avancerade kameraanvändare. P7000 är en efterlängtad kamera, och vi hoppas att den får ett bra mottagande av våra kunder”, säger Johan Kling Sverigechef på Nikon.

P7000 har ett känslighetsområde som sträcker sig från ISO 100 till 3 200, men kan även utökas till Hi 1 (motsvarande ISO 6 400). Värt att notera är dessutom att kameran har ett inbyggt brusfilter som går att ställa i två steg, där det nya lågläget ska ge mer detaljrikedom än brusreducering.

I situationer där det är svårt att välja rätt inställningar garanterar D-Lighting att bilderna ser naturliga ut och räddar underexponerade skuggor, som orsakats vid fotografering med stora kontraster. Samtidigt gör de nya gafflingsfunktionerna det möjligt att ta sekvenser med olika inställningar, exempelvis variera exponeringen, ISO-känsligheten eller vitbalansen. En ny virtuell horisont kan också visas på LCD-skärmen för att säkerställa raka horisonter vid fotografering.

CoolPix P7000 har HD-filminspelningsfunktion (720p). Stereoljud kan spelas in samtidigt med hjälp av en inbyggd mikrofon, och ett mikrofonuttag gör det möjligt att använda en extern mikrofon. Dessutom gör HDMI-porten det möjligt att direkt dela bilder och filmer på externa HD-skärmar.

Den inbyggda redigeringsfunktionen gör att användaren kan ta kontroll över bilderna direkt i kameran. Information om färgtonnivå visas i ett histogram och exponeringskompensation, bländarvärde, slutartid och ISO-känslighet kan justeras i detalj samtidigt som du kontrollerar högdagrar, skuggor och mellantoner.

Kameran har också en analog exponeringsratt för att hantera exponeringskompensationsnivåer i steg om 1/3 EV. Via snabbmenyratten kommer du manuellt åt de funktioner som används ofta. En användarinställningsfunktion som gör att användarna kan växla zoomposition till en förinställd brännvidd precis som vid användning av utbytbara objektiv erbjuds också i den nya modellen. Inställningarna vid varje zoomposition kan också anpassas enligt användarens önskemål.

COOLPIX P7000 utgör kärnan i ett minisystem och är TTL-kompatibel med Nikons blixtar, men även med den nya vidvinkelkonvertern WC-75A (för motsvarande brännvidd på 21 mm), och med den infraröda fjärrkontrollen ML-L3. P7000 levereras med programmet ViewNX 2, batteriet MH-24, och laddaren EN-EL14. En väska finns även som tillval för att skydda kameran (CS-P06).

P7000 kommer att finnas tillgänglig i butik från och med den 23 september till det rekommenderade priset 5 490 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.