Nikon släpper ny fast 50-mm-glugg

Objektiv 29 apr 2011

Nu är datum klart för lanseringen av Nikons nya 50 mm-objektiv till både DX- och FX-systemen. Objektivet, som kommer att få namnet Nikkor AF-S 50 mm f/1,8G, använder sig av asfäriska linselement, vilket är mycket ovanligt i den här typen av optik. Som namnet avslöjar så har objektivet en maximal bländare på f/1,8, samt en autofokus med AF-S-motorn.

50 mm är förmodligen den mest klassiska brännvidden, vilket i kombination med låg vikt, vettig prisnivå, och tillgång till stora bländare under årens lopp har gjort den här typen av objektiv till en riktig storsäljare.

Den stora bländaren gör bakgrunden riktigt oskarp, vilket också ska hjälpas upp av att bländaren är konstruerad av sju blad. Det ska, enligt Nikon, ge en jämnare suddighet.

Objektivhuset rymmer sju element i sex grupper, varav ett linselement är asfärsikt vilket ska minska förekomsten av aberration och koma. Dessutom är elementen behandlade för att minska risken för bland annat linsöverstrålning.
Objektivet beräknas finnas tillgängligt i butik i mitten av juni, och kommer att hamna på ca 220 dollar, vilket motsvarar ca 1 400 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.