Nikon lanserar nya CoolPix-kameror

Kompaktkameror 3 feb 2012

Nikon lanserade i veckan en helt ny kollektion med kompaktkameror, och de två mest intressanta är den nya superzoomen P510 med hela 42x optisk zoom, samt den avancerade P310.

CoolPix P510 slår alltså nya rekord inom optisk zoom och erbjuder hela 42x, från relativt vidvinkliga 24 mm upp till det extrema teleläget som motsvarar 1000 mm i 35 mm-formatet. För att kunna skjuta skarpa bilder handhållet med den inzoomningen krävs dels en stadig hand och också ett väl fungerande stabiliseringssystem. Enligt Nikon själva är kameran utrustad med det senare, förhoppningsvis har du själv det förra.

Under skalet hittar vi en bakbelyst CMOS-sensor på 16 megapixlar, och skärmen är vinklingsbar och tre tum stor med 921 000 bildpunkter. Inbyggt i kameran finns även en GPS, så att du i efterhand kan se var du varit.

Den mindre varianten – P310 – bygger på samma grund, med 16 MP, men har ett mer slimmat hus och annan optik. P310 har utrustats med ett ljusstarkt f/1,8-objektiv med 4,2x optisk zoom, vilket motsvarar 24 – 100 mm. Utöver en ljusstark optik är kameran även utrustad med sensorskiftande bildstabilisering och ett ISO-område som sträcker sig ända upp till ISO 3200. Kameran har även manuella inställningsmöjligheter för exponering (PASM), men klarar inte att fotografera i RAW. Skärmen är densamma som på P510, men är inte vinklingsbar.

Båda kamerorna har möjlighet att filma i full-HD-upplösning (1080p).

CoolPix 310 kommer att finnas i butik från mitten av februari och kostar strax över 3 000 kronor, medan du som längtar efter 42x-zoomen får vänta till april, och då får betala strax över 4 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.