Nikon ger sig in i hybridsegmentet

Systemkameror 23 sep 2011

Nikon gick i veckan ut med nyheten om att man introducerar ett helt nytt kamerasystem – Nikon 1. I systemet ingår två nya kameramodeller Nikon1 V1 och Nikon1 J1. Nikon introducerar själv kamerorna som ”världens snabbaste, minsta och lättaste kameror”, vilket är en mening som känns igen från de flesta pressreleaser om hybridkameror det senaste året.

De nya modellerna har en del funktioner som skiljer dem från sina hybridkonkurrenter. Bland annat är kamerorna blixtsnabba och klarar att ta enorma bildserier på mycket kort tid. Detta har man utnyttjat i flera olika funktioner, bland annat det man kallar för Pre-post-bildtagning. Det innebär att bilder börjar tas redan när du trycker ner avtryckaren halvvägs och fortsätter även efter att du tagit din bild, vilket ökar chanserna avsevärt till en bild i exakt rätt ögonblick.

En annan funktion är Smart Photo Selector vilket innebär att kameran tar 20 bilder i snabb följd när du trycker in avtryckaren, sedan väljer kameran automatiskt ut de fem bästa av dessa baserat på ansiktsuttryck, komposition och skärpa. Därefter visas den bästa bilden på kamerans display. Är du inte nöjd kan du titta på de andra fyra och välja vilken av dem du vill spara.

Båda de nya kameramodellerna klarar att filma i full-HD-upplösning, och de erbjuder dessutom en funktion som många konkurrenter saknar, nämligen möjligheten att ta stillbilder i filmupplösningen medan du filmar. Den dyrare versionen V1 har även en ingång för extern stereomikrofon.

Bilderna fångas på en nyutvecklad sensor i en ny storleksklass som Nikon valt att kalla för CX. CX-formatet är mindre än exempelvis Micro Four Thirds, men något större än de som sitter i klassiska kompaktkameror. Brännviddsförlängningen är 2,7x vilket gör att det krävs väldigt korta objektiv för att få till en bra vidvinkel.

Precis som konkurrenterna i hybridklassen har kamerorna utbytbara objektiv. Nikon har valt att kalla sin nya objektivfattning för A-CIL (Advanced Camera with Interchangeable Lens). Det gör att Nikon kan ta med sitt gedigna kunnande av objektivutveckling och skapa en mängd nya vassa objektiv till det nya systemet, och samtidigt med kamerorna lanseras fyra nya objektiv:

• Nikkor VR 10-30 mm, som får klassas som ett standardobjektiv motsvarande 27-81 mm.
• Nikkor VR 30-110 mm, som är telezoomen i klassen motsvarande 81-297 mm.
• Nikkor 10 mm, som är ett fast vidvinkelobjektiv motsvarande 27 mm.
• Nikkor VR 10-100 mm, som är en superzoom specialanpassad för den som gillar att filma.

Objektivet har motorzoom med ställbar hastighet, och motsvarar 27-297 mm.

Utöver de ovanstående objektiven erbjuds en adapter som gör att du även kan använda alla dina gamla F-objektiv till din nya Nikon1. Dessutom finns det även tillbehör som kompatibel blixt och GPS-enhet tillgängliga.

Som nämnts tidigare kommer det alltså släppas två modeller i systemet. Nikon 1 V1 som är storebror i familjen, samt Nikon 1 J1, som är den lite enklare och billigare varianten. De stora skillnaderna mellan modellerna är att V1 har ett något robustare skal av magnesiumlegering på ovansida och framsida, en blixtsko, högre upplösning på LCD-skärmen, ingång för extern mikrofon, och inte minst en elektronisk sökare. J1 kommer utöver den klassiska svarta färgen även att finnas i de mer hippa färgerna vit, röd och rosa, medan V1 endast finns i svart eller vit.

Säljstart för systemet är den 20 oktober, och de rekommenderade priserna för V1 med 10-30-objektivet är 8 390 kronor, medan lillebror J1 med samma objektiv kommer att gå på 5 690 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.