Nikon D800 – en högupplöst upplevelse

Systemkameror 10 feb 2012

Nu har Nikon lanserat efterföljaren till populära D700, och D800 erbjuder bland annat en rejält högupplöst CMOS-baserad fullformatssensor på hela 36,3 megapixlar. Den höga upplösningen gör att kameran kan skapa bilder som kan konkurrera med mellanformatskameror, samtidigt som man behåller en smidig formfaktor.

ISO-värdet går att ställa in från 100 till 6400, och är dessutom utökningsbart upp till motsvarande 25 600 och ned till motsvarande 50.

Hjärnan i den nya kameran är Nikons nya bildbehandlingsmotor EXPEED 3. 16-bitars bildbearbetning ska ge rikare färger och nyanser än någonsin tidigare och, enligt Nikons pressinformation, ska bildprocessorn ger jämna tonövergångar med extremt hög detaljrikedom och färgton i hela skalan upp till vitt, även när du fotograferar JPEG-filer.

Kamerans filmfunktion har under de senaste åren blivit allt viktigare för användarna, och Nikon har absolut inte sparat på krutet i D800. Den nya modellen klarar att filma i full-HD-upplösning (1080p) med 30, 25 och 24 bilder per sekund. Väljer du att gå ner till HD-upplösning (720p) kan 60, 50 eller 25 bildrutor per sekund användas. Filmklippen kan vara upp till 29:59 minuter långa. Dessutom klarar kameran, precis som D4-modellen, att spela in i både FX- och DX-format i full-HD-upplösning.

Nikon har även sett över kamerans ljudhantering jämfört med D700-modellen. I tillägg till en ingång för extern stereomikrofon har kameran även utrustats med ett hörlursuttag så att du kan finjustera ljudet ostört innan du börjar filma, antingen i menyerna eller i live view-läget för film.

Anpassade kontroller har implementerats för användning av livevisning. Istället för att vrida på kommandoratten ger motorbländaren en mjukare kontroll av bländaren tack vare speciella knappar på kamerans framsida. Indexmarkering hjälper dig att märka viktiga bildrutor på tidslinjen genom att fästa markeringar under pågående filminspelning, så att de är lätta att hitta vid redigeringen.

Nikons system för motivigenkänning inkluderar nu en helt ny RGB-sensor med 91 000 pixlars upplösning som analyserar varje motiv. Systemet kan upptäcka ansikten och identifiera motivets färger och ljushet. Den detaljerade motivanalysen används också som stöd för autofokus, automatisk exponering och i-TTL-blixtexponering med högre precision i olika kompositions- och ljussättningssituationer. Till exempel har 3D-följning av motiv förbättrats särskilt mycket vid fotografering av mindre motiv.

Sensormodulen och algoritmerna för autofokus har fått en ny design med Nikons system Multi-CAM 3500FX AF, med individuellt valbara eller konfigureringsbara inställningar för 9, 21 och 51 autofokuspunkter. Samtidigt har känsligheten vid fokusering i mörkare miljöer förbättrats med -2 EV (ISO 100, 20°C). Prestandan liknar Nikons senaste toppmodell, D4. Numera har man ett fullt fungerade autofokussystem vid f/8 (till exempel om du använder ett 600 mm f/4 AF-S-objektiv tillsammans med 2x telekonverter TC-20EIII). I den kombinationen är 11 AF-sensorer aktiva. Har du istället en kombination mellan f/5,6 och f/8 är 15 AF-sensorer aktiva.

Kameran startar på 0,12 sekunder, och erbjuder en slutarfördröjning som har minimerats till ca 0,042 sekunder (vilket motsvarar D4). Seriebildtagningsprestandan ligger på cirka 4 bilder per sekund i FX-format och beskärningslägen upp till max 6 bilder per sekund i DX-beskärningsläge med flerfunktionsbatteripack MB-D12 (vilket säljs separat).

Baksidan pryds av en 3,2-tums LCD-skärm med 921 000 pixlars upplösning och automatisk reglering av monitorns ljusstyrka. Dessutom kan bilderna kan förstoras upp till 46 gånger under visningen, vilket är extremt praktiskt för att bekräfta fokus i en viss punkt.

Ratt för utlösarläge har förbättrats med en layout med fyra knappar och en ratt på kamerans överdel, samt särskilda knappar för ISO, vitbalans och bildkvalitet. En ny gafflingsknapp har placerats strategiskt för att underlätta funktioner som HDR.

Du har dessutom direktåtkomst till Picture Control-funktionen via en ny knapp, och slipper därför gå via menyn.
D800 har ett väder- och dammskyddat kamerahus i magnesiumlegering som är cirka 10 procent lättare än D700, och erbjuder dessutom dubbla kortplatser för CF (UDMA 7) och SD (SDXC och UHS-1).

Kameran bygger vidare på time-lapse-funktionen genom att spara bilder som en filmfil, och uppspelningshastigheten kan vara 24 till 36 000 gånger snabbare än normalt.

HDR-funktionen (High Dynamic Range) tar en överexponerad och en underexponerad bild under samma slutarutlösning. Intervallet kan utökas upp till 3 EV för olika effekter, medan övergången mellan de två exponeringarna kan jämnas ut för ett mer naturligt utseende.

Vidare så ger den förbättrade färgtemperaturkontrollen bättre kontroll över vitbalansen. Livevisningens monitornyans och den resulterande bildens vitbalans kan justeras så att de två överensstämmer med varandra. Färgtemperaturen kan ställas in manuellt i steg om 10 Kelvin, eller i enheten mired.

Samtidigt som Nikon lanserar D800 passar man på att lansera en specialversion av kameran, vilken har fått modellbeteckningen D800E. Den sistnämnda har ett modifierat lågpassfilter (även kallat AA-filter – Anti-Aliasing) som gör att exempelvis studiofotografer som kan kontrollera ljussättning, avstånd och motiv i sådan grad att de kan motverka den ökade risken för moiréeffekt och felaktiga färger kan få ut ännu mer av sensorns upplösning.

Bland kamerans tillbehör noteras bland annat flerfunktionsbatteripacket MB-D12 (säljs separat), som kan använda flera olika typer av batterier och är konstruerat med samma magnesiumlegering och väderskydd som själva kamerahuset. Dessutom ger det dig serietagning med 6 bps bildhastighet i DX-format. MB-12 har en egen avtryckare och kommandorattar för fotografering i vertikalt läge.

Säljstart för D800 är den 22 mars, och den har då fått det rekommenderade priset 25 790 kronor. D800E börjar säljas den 12 april, och då till priset 28 690 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.