Nikon D5300 – DX-sensor, Wi-Fi och GPS

Systemkameror 23 okt 2013

Nu lanserar Nikon sin första systemkameramodell som vid sidan om en DX-sensor även kan ståta med inbyggt stöd för Wi-Fi, samt integrerad GPS

Nikon D5300 Nikon D5300 är utrustad med en 24,2 megapixlars CMOS-sensor i DX-format, som dessutom saknar optiskt lågpassfilter. Bilderna kan delas med hjälp av den inbyggda Wi-Fi-funktionen som ansluter kameran till en smartphone eller surfplatta, medan GPS-funktionen geotaggar bilder direkt i kameran.

D5300 är den första digitala systemkameran från Nikon med inbyggt stöd för Wi-Fi, vilket gör det möjligt att skicka bilder direkt från kameran till en smartphone eller surfplatta med iOS eller Android. Därifrån kan du sedan ladda upp bilder och filmer direkt till sociala nätverk som Facebook, Instagram och Twitter. Wi-Fi-funktionen kommer även till användning när du fotograferar. Den gör det möjligt att fjärrstyra kameran med hjälp av den anslutna smarta enheten, och motivet går att förhandsgranska på den smarta enhetens skärm.

Vid delning av bilder integreras D5300:s inbyggda GPS med kamerans Wi-Fi-funktion. GPS-funktionen gör resebilderna redo att delas genom att lägga till platsinformation som latitud, longitud och altitud i bildens EXIF-data. Resebilderna får en extra detaljnivå, och eftersom GPS-loggningsfunktionen fungerar även när kameran är avstängd kan du hålla koll på din resväg till och med när du inte tar bilder. I Nikons programvara ViewNX 2 kan du skapa kartor som kan visas upp på Nikon Image Space eller andra sociala nätverk och webbplatser för fotodelning med stöd för GPS, exempelvis Flickr.

ISO-stödet sträcker sig från ISO 100 upp till ISO 12800, men kan utökas till motsvarande ISO 25600. Dessutom fångar kameran snabba rörelser tack vare en seriebildtagningshastighet på upp till 5 bilder per sekund, och AF-systemet har 39 fokuspunkter, varav nio korsformade sensorer i mitten för extra precision.

Nikon D5300

På baksidan av D5300 sitter en 3,2-tumsskärm med 1 037 000 punkters upplösning, och vill du låta kameran fatta alla beslut kan du utnyttja det inbyggda HDR-läget, eller någon av de 16 motivprogrammen.

D5300 klarar att spela in film i full-HD-upplösning med bildfrekvenser på upp till 50p, och du aktiverar inspelningen via kamerans dedikerade videoinspelningsknapp. Till din hjälp vid filmning har du kontinuerlig autofokus i live-view, samt motivföljande eller ansiktsprioriterande AF. Ljudinspelningen hanteras dessutom av kamerans inbyggda stereomikrofon, eller via Nikons externa stereomikrofon ME-1. Titta på filmer kan du sedan göra på en HDTV-skärm, som ansluts via HDMI-utgången.

Kamerahuset är mindre och lättare än föregångaren D5200, och den vinklingsbara LCD-monitorn är större. Kamerahusets vikt utan batteri och minneskort ligger på 480 gram och erbjuds i svart, rött och grått.

Nikon D5300 har planerad säljstart den 14 november till ett cirkapris på 7 600 kronor. Inklusive ett 18-55 mm-objektiv blir cirkapriset istället 8 600 kronor, och med ett 18-140 mm-objektiv stiger cirkapriset till 10 600 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.