Nikon D3100 med full-HD-video och live-view

Nyheter 20 aug 2010
Nikon D3100

Nu har Nikon lanserat en uppföljare till företagets instegssystemkamera D3000, och den nya modellen heter, inte helt otippat, D3100. Nykomlingen ståtar bland annat med ett Full-HD-filmläge, live-view med ansiktsigenkänning, och en nyutvecklad sensor på 14,2 megapixlar. Det sistnämnda är fyra megapixlar mer än sensorn hos föregångaren.

Den nyutvecklade sensorn ackompanjeras av en likaledes nyutvecklad bildprocessor – Expeed 2. En förbättring som varit möjlig med den nya processorn är att D3100 erbjuder ISO-värden upp till och med ISO3200. Dessutom erbjuds ISO-pressning upp till HI 2, vilket motsvarar ISO 12100. D3000 stannade vid ISO1600.

En annan nyhet är ett live-view-läge vilket aktiveras via den likaledes nya live-view-knappen på baksidan av kameran. Vid live-view visas information som fotograferingsläge, återstående tid (filmläget) och batterikapacitet på den bakre LCD-skärmen tillsammans med live-visning av det objektivet ser.

Nytt är också ett full-HD-filmläge som aktiveras via kamerans dedikerade videoknapp som sitter på baksidan. Intressant i det här sammanhanget är att Nikon den här gången dessutom har satsat på ett autofokussystem av typen AF-F (full-time servo AF) i filmläget. Det handlar alltså om kontinuerlig autofokus som arbetar helt automatiskt utan att du manuellt behöver trycka in någon knapp. Hur effektiv autofokusen är i det här läget får ett kommande test i DigitalFoto utvisa.

Dock erbjuds enbart monoinspelning av ljudet, men för att blidka alla användare som snabbt vill kunna förädla sina filmer så erbjuds funktioner för filmredigering i kameran. Med hjälp av den funktionen kan du spara enskilda bildrutor som stillbilder, eller radera valda delar av ett filmklipp.

I övrigt kan nämnas att kamerans ansiktsigenkänningssystem klarar att hålla reda på upp till 35 olika ansikten (D3000 klarade 5 ansikten), och dessutom har man på kamerans ovansida lagt till en rejäl knapp för val av matningsmetod.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.