NICK BRANDT ÄR TILLBAKA PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 17 apr 2015

Förra gången Nick Brandt visade sina bilder på Fotografiska var 2011. Mellan den 22 maj och 13 september är han tillbaka med den avslutande delen i trilogin om Östafrikas hotade djurliv, och bilderna berättar om en skrämmande verklighet

NickBrandt-Wordpress

Varje år slaktas 30-35 000 elefanter, noshörningshorn kostar mer än guld, och det finns 75 procent färre lejon idag än för tjugo år sedan. Vi reser från drömmen om det som var till mardrömmen vi befinner oss i.

Utställningen är en hyllning till en värld som i Nick Brandts sepiatonade bilder tycks komma från en tid då djuren levde i harmoni, obekymrade över den tid vi lever i idag, med skövling av naturresurser, jakt för nöjes skull och ekonomisk girighet.

Med sina intima porträtt av magnifika djur påminner Nick Brandt oss om att världen är skör, trots dess storslagenhet och mångfald. Hans bilder liknar inga andra naturbilder. Här finns inga sensationella jaktscener, Brandt visar upp ett lugn och en värdighet. Möjligen för att han vågar komma nära. Det är precis som att det finns ett samförstånd mellan Brandt och djuren. Vi ser rynkorna, den väderbitna huden, intensiteten eller nyfikenheten i blicken hos dessa djur.

Nick Brandt har vigt sitt liv åt att skildra det östafrikanska landskapet. Första gången han kom i kontakt med naturen och djuren var 1996 när han besökte Tanzania. Han återvände 2001 för att börja fotografera, och två år senare övergav han sin framgångsrika regissörskarriär för att på heltid ägna sig åt att fotografera Afrikas djur.

Nu kompletterar han de tidigare verken ”On This Earth” och ”A Shadow Falls” med ”Across The Ravaged Land”. Det är den avslutande delen i Nick Brandts trilogi över natur- och djurlivet i Östra Afrika. Det är ett slags slutligt testamente, en elegi, till den extraordinära naturen i Östafrika och dess vilda varelser. Utställningen omfattar samtliga tre delar.

Nick Brandt tydliggör en extremt oroväckande utveckling med sina bilder. Djurlivet på en hel kontinent håller på att utplånas, i tron att människor ska leva längre, få ett bättre sexliv, högre status och dekorativa hem, när verkligheten är den motsatta, elefantbetar och noshörningshorn kan omöjligt vara vackrare än på djuren.

Brandt säger att vi inte får ge upp. Vi måste engagera oss och kämpa för djurens överlevnad. Annars kommer vi bara kunna se dessa djur i djurparker om några år. Istället för att bli arg och uppgiven, bestämde sig Brandt för att bli arg och aktiv. 2010 startade han Big Life Foundation. Det var då den enda organisationen i Östafrika med samordnande gränsöverskridande verksamhet för att försöka stoppa tjuvjakten eller tjuvslakten.

I samband med Nick Brandts utställning på Fotografiska 2011 har museet och dess gäster sammanlagt bidragit till Big Life Foundation genom donationer och försäljning av verk, vykort och affischer. Den totala summan motsvarar ett år med lön och träning för 72 parkvaktare som bekämpar tjuvjakten. Fullt utrustade med komradior, uniformer, kikare GPS-utrustning och kameror.

Nick Brandt föddes i London 1966. Han utbildade sig på Saint Martin’s School of Art, där han studerade måleri och film. 1992 flyttade han till USA och började arbeta som musikvideoregissör med artister som Michael Jackson och Moby. När Brandt spelade in Michael Jacksons ”Earth Song” i Tanzania 1995 förälskade han sig i landet och dess fauna. Några år senare påbörjade han sin trilogi. Sedan 2004 har han haft ett stort antal separatutställningar runt om i världen, bland annat i New York, Los Angeles, London, Berlin, Sydney, München, Bryssel, Paris och Fotografiska i Stockholm där han hade sin första stora separatutställning 2011.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.