NEC SpectraView Reference 242 håller färgerna vid liv

Nyheter 6 Dec 2013

Den senaste LED-baserade skärmen från NEC innehåller en AH-IPS-panel, har inbyggd hårdvarukalibrering, och klarar att återge 99,3 procent av färgrymden i AdobeRGB

NEC Spectra View Reference 242 Arbetar du med digital bild eller grafisk produktion och har behov av en skärm som klarar att visa korrekta färger så kan det finnas anledning att ta en titt på nya NEC Spectra View Reference 242.

Den nya 24-tumsskärmen, som erbjuder en optimal upplösning på 1920 x 1200 pixlar och ett bildförhållande på 16:10, är utrustad med en LED-baserad GB-R LED-bakgrundsbelysning som bland annat ska ge ett bättre färgomfång.

Det handlar alltså om en skärm som är utrustad med en 10-bitars AH-IPS-panel, vilket innebär att den stödjer 10-bitars färghantering från kompatibla grafikkort, vilket bland annat ska ge mycket bra gråskalor.

Vidare har skärmen inbyggd hårdvarukalibrering vilket alltså gör at det är skärmen, och inte datorn, som kalibreras (det sistnämnda är fallet i traditionell kalibrering). Det ger skärmen betydligt bättre signal att arbeta med då den inte är påverkad av digitala justeringar.

En viktig detalj vad gäller skärmens färgåtergivning är att den täcker cirka 99,3 procent av färgrymden AdobeRGB. Skärmen klarar dessutom att simulera andra färgrymder, exempelvis en annan bildskärm, en annan färgrymd, eller till och med en skrivare med papper (CMYK). De inställda färgrymderna kan lagras på någon av de fem programplatserna och återkallas med knapparna på skärmens framsida.

För att säkerställa att bildskärmen uppträder likadant under hela dess livslängd har den utrustats med en fabrikskalibrerad inbyggd sensor som övervakar styrkan och vitbalansen i lysrören. Ljusnivån och RGB-balansen justeras automatisk för att alltid upprätthålla önskad ljusstyrka och vitbalans.

En annan intressant funktion är bild-i-bild-funktionen som kan visa två bilder bredvid varandra, alternativt överlappandes varandra. Det ger en möjlighet att visa en alternativ källa parallellt, eller en dubblering av källan simulerad i en annan färgrymd.

NEC Spectra View Reference 242 är utrustad med fyra anslutningar;  en DisplayPort med stöd för 10-bitars färghantering, en DVI-D-kontakt för traditionell digital data, en HDMI-kontakt, samt en Analog D-sub 15-pinnars.

Dessutom är skärmen utrustad med en USB-hubb med två kanaler från datorer och tre kanaler till datorer. Det gör det exempelvis möjligt att ansluta två olika datorer mot bildskärmen, samtidigt som du använder gemensamt tangentbord och mus. Ett annat användningsområde är att skifta data mellan två datorer via ett i bildskärmen anslutet media, till exempel en hårddisk.

Bildskärmen kan justeras 150 mm i höjdled, och i sin lägsta position går den så lågt att den tar i bottenplattan. Dessutom kan den vridas utan att bottenplattan roterar. Bildskärmen kan även användas i porträttläge och vinklas. För att hålla borta sidoljus som kan störa bildåtergivningen levereras dessutom skärmen med en huva (hood).

Skärmen kostar 12 796 kronor och har börjat säljas när du läser det här.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.