MÅNGA SVENSKAR SAKNAR BACKUP

Nyheter 17 okt 2017

Barnbilder och semesterminnen i farozonen enligt en ny undersökning

Var fjärde svensk saknar backup på sina bilder och filmer. Det visar en stor nordisk undersökning som Canon har gjort tillsammans med marknadsundersökningsföretaget YouGov. Dessutom slarvar en majoritet av svenskarna med att göra regelbunden backup. Endast finländarna är sämre.

Nu för tiden tar vi fler bilder än någonsin. Selfies, Instagramvänliga ögonblick, festligheter och vardag – allt ska förevigas. Men trots att vi tar många bilder, är det få svenskar som skyddar sina bildklenoder.
Var fjärde svensk saknar back-up helt och hållet. Och av dem som väl sparar sina bilder och filmer på något sätt, så gör 36 procent det endast en gång i halvåret, 37 procent gör det högst en gång i månaden. Det är siffror som ligger ganska lika i hela i Norden.

– Den som någon gång fått sin mobil eller kamera stulen eller drabbats av någon form av skada så att bilderna gått förlorade, vet hur jobbigt det känns. En bit av ens liv är försvunnet för evigt, bara för att man inte har orkat göra en back-up, säger Helen Iwefors Häggblom, kommunikationschef på Canon.

I undersökningen framgår det att endast femton procent av svenskarna gör regelbunden back-up, en gång i veckan eller flera gånger i veckan. Bland norrmännen är siffran 25 procent och bland norrmännen 20 procent. Även här ligger finländarna sämst med 14 procent.

– De här siffrorna är låga helt i onödan eftersom det finns så många enkla sätt att göra back-up på. Det går till exempel att göra det direkt från en systemkamera via bluetooth och mobiltelefon till vår molntjänst Irista, säger Helen Iwefors Häggblom.

Undersökningen är genomförd av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Sammanlagt 1025 intervjuer har genomförts med 16-40 åringar i Norge, Danmark, Sverige och Finland.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.