MADS NISSEN VANN WORLD PRESS PHOTO OF THE YEAR

Aktuellt 20 feb 2015

Det var fotografen Mads Nissen som vann utmärkelsen World Press Photo of the Year 2014, i konkurrens mot 5 691 andra professionella fotografer

MadsNissen-Wordpress
Bild: Mads Nissen

Det var fotografen Mads Nissen som vann utmärkelsen World Press Photo of the Year 2014. Den vinnande bilden visar Jon och Alex, ett homosexuellt par, under ett innerligt ögonblick i St Petersburg, Ryssland. Bilden ingår som en del i ett större projekt med titeln ”Homophobia in Russia” taget för Scanpix räkning. Nissens foto vann dessutom förstapriset i kategorin ”Contemporary Issues”.

Tävlingen anses internationellt som världens mest prestigefyllda för fotojournalister, och är nu inne på sitt 58:e år, och i år skickade 5 692 professionella fotografer från 131 länder in 97 912 bilder. Årets tävlingsjury delade ut priser i åtta temakategorier, där ett av alla inskickade bidragen utsågs till ”Winning Press Photo of the Year 2014”.

Den vinnande bilden tog Nissen med en Canon EOS 5D Mark III, bländare 2,2, exponering 1/200 sek och ISO 1600.

Vid en ceremoni i Amsterdam får Nissen som vinnare ta emot ett pris på 10 000 euro från World Press Photo. Canon kommer dessutom att förse honom med en professionell systemkamera med objektiv.

De bilder som vunnit priser presenteras i en utställning som kommer att besöka 100 städer i mer än 45 länder. Den första utställningen av 2015 World Press Photo öppnas i Amsterdam den 18 april 2015. Två svenska fotografer finns i år med bland pristagarna – Åsa Sjöström som fick andra pris i kategorin ”Daily life”, och Malin Fezehai som tog hem tre priset i kategorin ”Daily life”

Mer information om World Press Photo finns här.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.