Lyft tråkiga himlar

Guider 17 okt 2011

Att kunna korrigera ljussättning är en vital kunskap, ovärderlig i alla Photoshop-projekt. Det finns flera sätt för att göra detta – Kurvor är ett, men många tycker att det är svårt att bemästra. Vi kommer att använda Nivåer, vilket är lika effektivt men enklare att hantera. Du kan även justera mindre färgstick samtidigt, genom att öka eller minska färgnivåerna individuellt.

01 VÄLJ JUSTERINGSLAGER
Öppna en bild där ljussättningen behöver justeras i Photoshop och konvertera till CMYK. Gå till botten av Lagerpaletten, klicka på ikonen för att öppna menyn för Justeringslager, och välj Nivåer.

02 GÖR MELLANTONERNA LJUSARE FÖRST
I dialogrutan som öppnas kommer du att se en graf med tre trianglar under – svart kontrollerar svart, den grå kontrollerar mellantoner och den vita kontrollerar ljusa pixlar. Börja med den grå triangeln, och dra den till vänster för att göra bilden ljusare.

03 MER TONJUSTERINGAR
Sedan flyttar vi den vita triangeln till vänster för att göra högdagrarna ljusare. Dra det svarta reglaget inåt för att förstärka svarta toner och kontrast. Bilden ser fortfarande tråkig ut, så från rullgardinsmenyn längst upp i dialogrutan, väljer du Cyan.

04 FÖRBÄTTRA FÄRGERNA
Flytta mittentriangeln till höger en aning för att förstärka cyan i mellantonerna. Dra den vita triangeln in i mitten för att reducera cyan i högdagrarna. Välj Magenta och upprepa, och flytta de grå och vita reglagen till dess att magentanyansen har försvunnit.

05 REDUCERA GULT, OCH AVSLUTA
Vi har reducerat gult från högdagrarna på samma sätt, för att därefter gå tillbaka till CMYK-läge. Tryck på OK när du är nöjd – om du vill gå tillbaka och redigera fotot, dubbelklickar du på justeringslagerikonen i Lagerpaletten för att öppna dialogrutan med de sparade inställningarna.

FÄRGFÖRSTÄRKNING
Efter att du har korrigerat ljusnivåerna i bilden kanske du fortfarande saknar lite kraft i bilden – det är här verktyget Färgbalans kommer till sin rätt. Välj Färgbalans från menyn för Justeringslager, arbeta på Mellantonsalternativet och flytta det översta reglaget mot Cyan. Om du behöver lägga till/ta bort andra färger flyttar du reglagen mot eller bort från färgerna i fråga. Arbeta på Skuggor och Högdagrar för mer avancerade färgkorrigeringar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.