Lumix GM1 – Världens minsta systemkamera

Systemkameror 17 okt 2013

Nya Panasonic GM1 är en oerhört liten spegellös systemkamera med intressanta specifikationer, trots det lilla formatet

Sony Lumix GM1 Världens minsta systemkamera heter Panasonic Lumix GM1, och vid en presskonferens för några dagar sedan visade en representant från Panasonic oss journalister hur man hade lyckats pressa in alla delar som behövs i den här spegellösa minstingen med måtten 98,5 x 54,9 x 30,4 mm (b x h x d).

I samband med lanseringen av GM1 passar Panasonic även på att lansera ett nytt infällbart 12-32 mm-objektiv.

Under kamerans skal sitter en Live MOS-sensor på 16 megapixlar. Precis som tidigare sensorer i spegellösa kameror från Panasonic så är det Micro Four Thirds-storleken som gäller även den här gången. Intressant i sammanhanget är att det är en likadan sensor som sitter i den nya GX7-modellen. Vid utvecklingen av sensorn passade man på att öka fotodiodstorleken, vilket ska ha förbättrat det dynamiska omfånget, ISO-känsligheten, och signal/brus-förhållandet med 25 procent jämfört med tidigare sensorer från Panasonic.

Kameran klarar att filma i full-HD-upplösning (1080p) i AVCHD- eller MP4-format. Ljudet spelas in i Dolby Digital-kvalitet, och mycket av eventuellt vindbrus elimineras av kamerans speciella anti-vindbrusfunktion.

Kameran är utrustad med en kontrastdetekterande autofokus, och erbjuder en seriebildtagningshastighet på upp till 5 bps i full upplösning. Vid AF-spårning vid varje bild sjunker dock den maximala hastigheten vid seriebildstagning till 4 bps.

Pinpoint AF är en funktion som låter dig förstora upp ett område mellan tre och tio gånger, varpå du kan ställa in fokus exakt.

Via lägesväljaren på ovansidan kommer du åt Panasonics intelligenta autoläge, traditionella PASM-lägen, men även ett antal motivprogram.

På baksidan sitter en tryckkänslig tretumsskärm med 1 036 000 pixlar via vilken du exempelvis kan sätta fokus, men även ta bilder genom att trycka på skärmen med fingret.

Sony Lumix GM1

Vidare erbjuder kameran 22 kreativa filter, exempelvis monokrom och vänddia. Andra funktioner som erbjuds är intervallfotografering och intelligent HDR. Den sistnämnda tar tre bilder i snabb följd – en underexponerad bild, en bra exponerad bild, samt en överexponerad bild – och lägger sedan ihop de tre till en slutgiltig optimalt exponerad bild.

Inbyggt i GM1 finns även WiFi-stöd som gör det möjligt att koppla upp kameran mot smartphones och surfplattor, vilket gör att du sedan kan posta bilder och klipp i olika sociala medier, eller e-posta dem. Via Panasonics Image-App går det även att ta bilder trådlöst från din smartphone eller surfplatta (finns för Android och iOS). När du använder appen är det även möjligt att trådlöst ställa in exempelvis bländare, slutarhastighet och ISO-värde innan du tar en bild. När bilden väl är tagen kan du även titta på den via din smartphone eller surfplatta.

Det nya kitobjektivet Lumix G Vario 12-32 mm F3,5-F5,6 ASPH kan göras extra litet genom en smart mekanism som gör att objektivet går att fälla in ytterligare genom att man vrider det ett extra kvarts varv. Objektivet innehåller bland annat åtta linselement, inklusive tre asfäriska linser, och ett ED-element (Extra-low Dispersion) i totalt sju grupper.

GM1 börjar levereras i slutet av november i färgerna svart, silver och orange för 6 995 kronor (inklusive det nya kitobjektivet på 12-32 mm).

PanasonicLumixGM1-1-Wordpress

Utvecklarnas vedermödor

Vi journalister fick vid visningen en vecka innan lanseringen möjlighet att testa förexemplar av GM1, och fick då bland annat reda på att Panasonics utvecklare fick börja om från början med många av delarna i kameran. Man ska exempelvis vara medveten om att batteriet och den inbyggda blixten (jodå, det finns faktiskt en sådan) procentuellt tar upp rejält med plats i det minimala kamerahuset.

Utmaningen var att få ner storlek och vikt på så många delar som möjligt utan att tumma på kvalitet och prestanda. Vad gäller kvalitetskänslan så har man onekligen lyckats. Det är i alla fall DigitalFotos utsändes första intryck efter att ha testat förexemplaret. En kommentar kring bildkvaliteten kommer när vi väl har testat ett skarpt exemplar av kameran.

Den största utmaningen vid utvecklingen ska ha varit den totalt nykonstruerade slutarenheten. Det gick helt enkelt inte att använda den befintliga enheten från GX7-modellen då den var alldeles för stor. Den nyutvecklade slutaren innehåller en fysisk första ridå som styrs av en stegmotor, medan den andra ridån styrs elektroniskt.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.