Lomo

Guider 31 mar 2011

1 Lomo-bilder fotas vanligtvis från “höften”, så börja med att luta bilden. Ta Beskärningsverktyget, se till att inga dimensioner är specificerade i alternativraden, och klicka och dra för att rama in bilden. Flytta muspekaren utanför bildområdet (zooma ut en bit om det behövs) och rotera bilden, tryck på OK, och beskär sedan bort tomma områden.

2 Lägg till ett Kurvjusteringslager och skapa en S-kurva för att förstärka kontrasten. (I Elements kan du pröva Intensitet/Kontrast eller förinställningen Förstärk kontrast i Justera färgkurvor.) För en skarpare effekt, lägger du till Blanda kanaler på ett justeringslager, sätter den röda kanalen på 100% och de andra på 0, klickar i det Monokroma alternativet, sätter blandningsläge på Täcka över och reducerar opacitet efter behov.

3 Klicka på “Skapa nytt justeringslager” i Lagerpaletten och välj Enfärgad. I Färgväljaren sätter du färgen på svart, och klickar OK. Ändra detta lagers blandningsläge till Nyans och dra ner opaciteten till 40%. Spara en PSD-kopia av filen, och förenkla sedan den (du behöver göra detta eftersom nästa steg hade struntat i ditt Kurvlager).

4 Om du använder Elements går du direkt till Steg 5 och hoppar över detta steg. Använder Photoshop går du till Bild > Läge > Lab färg. I Kanalpaletten, klickar du på Ljushetskanalen. Gå till Filter Skärpa > Oskarp mask och applicera filtret med en Mängd-inställning på 50%, Radie på 50 pixlar och Tröskelvärde på 0. Konvertera sedan bilden till RGB.

5 I Elements kan du inte konvertera till Lab-läge, så här är ett alternativ till steg 4 (detta fungerar även i Photoshop). Tryck på [Ctrl]/[Command]+J för att duplicera din förenklade bild, applicera Oskarp mask med inställningarna i steg 4, och ändra det kopierade lagrets blandningsläge till Luminiscens. Detta har samma effekt: filtret påverkar endast ljushetsinformationen i bilden.

6 Nu är färgeffekten klar. Nu ska vi lägga till kantförvrängning, som är vanlig i Lomo-bilder. Gå till Markera > Allt, och sedan Markera > Ändra > Gräns och skriv in ett värde på 150. Sedan applicerar du Ludd med 140 pixlar så att effekten blir väldigt gradvis – de exakta värden som behövs för detta kommer att variera beroende på din bild. Ignorera varningar du får om att förhandsvisningen inte visar markeringen.

7 Med markeringen aktiv, lägger du till ett Nivåjusteringslager och drar mellantonsreglaget till höger och dess att gammavärdet (mittenvärdet under histogrammet) är ungefär 0.5. Notera att på grund av luddet inte kommer att se ett histogram i dialogrutan för Nivåer, men när du drar reglagen kommer kanterna av bilden att bli mörkare och skapa en vinjetteringseffekt, som du kommer att se på maskens tumnagel.

8 Återgå till bakgrundslagret, och gå till Markera > Markera igen för att återaktivera markeringen. Sedan går du till Filter > Oskärpa > Radiell oskärpa och skriver in ett värde på 70 eller 80 – experimentera för att hitta rätt inställningar för din bild, och pröva olika storlekar på gränsen i steg 6. Om det fortfarande inte ser för skarpt ut, kan du pröva Filter > Oskärpa Mer oskärpa, eller använda Linsoskärpa istället

Lomo-bilder har ofta ovanliga färgstick, så experimentera gärna med Nyans/Mättnad för att lägga till ovanliga toningar eller andra effekter. Notera att eftersom vår teknik kräver att du förenklar bilden, kan du inte gå tillbaka och justera effekterna senare, så se till att du alltid arbetar på en kopia av originalbilden.

Vår teknik här är inspirerad av en från Photoshop-entusiasten Emanuele Feronato. Hans metod använder sig av funktioner som inte finns i Elements, men finns som ett makro du kan ladda ner och installera för att göra hela processen automatisk.
Du hittar den här!

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.