LJUSSTARKT OCH LÄTT SUPERTELE FRÅN NIKON

Objektiv 22 maj 2014

Nu har Nikon lanserat ett nytt ljusstarkt superteleobjektiv med fast brännvidd. Nykomlingen heter AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VR. Dessutom passar man på att lansera en ny telekonverter

Nikon AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VR

AF-S NIKKOR 400 mm f/2,8E FL ED VR-objektivet innehåller fluorinelinser för att förbättra bildkvaliteten och även reducera vikten, och nykomlingen är nästan 20 procent lättare jämfört med dess föregångare. Det finns även ett helt nytt VR-alternativ (vibrationsreducering), nämligen Sport som ska ge en stabilare sökarbild och fungera bra för handhållen fotografering. Dessutom har objektivet ett skyddande frontglas med fluorinebeläggning som ger ett bättre skydd mot slitage och smuts.

Det nya NIKKOR 400 mm f/2,8 är utrustat med en elektromagnetisk bländarstyrningen som ska ge en pålitlig och mycket exakt bländarkontroll med en extremt låg felfrekvens. Mekanismen ska även ge förbättrad stabilitet vid automatisk exponering under seriefotografering och förbättrad precision – särskilt om objektivet används med en telekonverter. Tre fokuslägen erbjuds; A/M (prioriterar autofokus även när fokusringen används), M/A (som byter från autofokus till manuell hantering i alla AF-lägen på en gång) och M (manuell).

Enligt Nikon ger objektivets vibrationsreduceringsfunktion upp till fyra steg längre slutartider, och det helt nya Sportvibrationsreduceringsläget (VR) gör att man ska kunna fotografera snabba motiv med hög skärpa. Sportläget är designat för att ge en stabil sökarbild vid fotografering av hastiga rörelser och ska dessutom ge en bildhastighet för serietagning och minimal slutarfördröjning som liknar det man kan uppnå när VR är inaktiverat.

Det nydesignade optikkonceptet innehåller totalt 16 element i 12 grupper, inklusive två fluorine-, och två ED-glas. Med en fluorinelins i de två främre elementen blir objektivets framparti lättare och tyngden flyttas bakåt, vilket ska säkerställa en bekväm och stadig hantering. Fluorinelinserna ska dessutom ge hög optisk prestanda, med hög överföringsfrekvens, minimal kromatisk aberration och lägre ljusspridning än till och med ED-superglaset. Enligt Nikon ger dessutom reflexbehandlingen Nano Crystal Coat- kristallklara bilder med minimal överstrålning och spökeffekter. Objektivet har även en välvd skyddslins och ett NC-filter. En drop-in-filterhållare sitter på baksidan av objektivet.

Användningen av fluorinelinser gör objektivet mycket lättare än föregångaren och på så sätt har också vikten på det nya superteleobjektivet reducerats till 3 800 gram. Bland annat har man gjort ergonomiska förbättringar av stativkragen som nu har kullager för att göra det lätt att växla mellan horisontell och vertikal orientering. Den integrerade stativfoten är nu placerad mitt emot framsidan på objektivet för förbättrad balans och bekvämare transport när objektivet är monterat på ett stativ. Dessutom går det att vända och vrida på motljusskyddet så att det kan sitta kvar på objektivet under transport.

Objektivet har en damm- och fuktavvisande konstruktion med en fluorinebeläggning på skyddslinsen.

Dessutom passar Nikon på att lansera telekonvertern AF-S TELECONVERTER TC-14E III som ökar brännvidden på utvalda NIKKOR-objektiv med 40 procent. Telekonvertern ersätter den nuvarande AF-S Teleconverter TC-14E II. Används den nya telekonvertern med NIKKOR 400 mm f/2,8 ökas brännvidden till 560 mm.

AF-S TELECONVERTER TC-14E III

Det rekommenderade priset för objektivet är 120 490 kronor, och för telekonvertern 5 290 kronor. Säljstart för båda är den 28 augusti.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.