Ljusläckor som kreativ effekt

Guider 16 jan 2012

En ljusläcka är inte bara en orange fläck – den gör även området i fråga ljusare och lite blekt. Vår första uppgift blir därför att göra de svarta tonerna ljusare och lite svagare med hjälp av Nivåer.

01 Skugga/Högdager
Lyft detaljerna i skuggorna med Skugga-delen av Skugga/Högdager. Gör detta på en kopia av bakgrundslagret för att se till att originalet förblir intakt.

02 Lägg till ljusläcka
Ett Nivåjusteringslager används för att göra kontrasten ljusare och svagare med RGB-kanalen innan en röd färg läggs till med de individuella färgkanalerna.

Med alla RGB-kanaler valda i dialogrutan för Nivåer, tar du mellantonsreglaget och flyttar det till 2,37 för ingångsnivåer. Sedan tar du skuggreglaget för utgångsnivåer och flyttar det till 33 för att försvaga de svarta tonerna och producera den önskade blekningseffekten. Med ändringarna för luminiscensen gjorda, jobbar du på de individuella färgkanalerna för att lägga till färg i specifika delar av tonomfånget. Välj den röda kanalen först. Dra högdagsreglaget (ingångsnivåer) till en inställning på 1,59 för att lägga till rött på högdagrarna, och delar av mellantonerna.

Dra skuggreglaget (utgångsnivåer) till 83 för att lägga till rött på skuggorna.

Sedan väljer du den gröna kanalen. Flytta mellantonsreglaget till höger och ett värde på 0,84. detta tar bort en del magenta från mellantonerna för att skifta den röda färgen en aning. Flytta högdagsreglaget (utgångsnivåer) till 220 för att göra samma sak med högdagrarna. Rött har endast en liten inverkan på skuggorna så lämna dem som de är.

Sedan för den blå kanalen, drar du mellantonsreglaget till höger, och ett värde på 0,52. detta tar bort blått från mellantonerna och lägger till gult för att driva de röda tonerna mer mot orange. Dra högdagsreglaget (utgångsnivåer) till 134 för att göra samma sak med högdagrarna.

En liten mängd klarrött i skuggorna är OK, så lämna dem som de är. För att specificera justeringen till en specifik del av bilden, inverterar du Lagermasken med Cmd/Ctrl+I för att dölja allt, och tar sedan en stor vit pensel vid 50% och börjar så sakteliga att bygga upp justeringen i det önskade området.

03 Avslutande justeringar
Ett Nyans/Mättnadsjusteringslager förstärker ljusläckans mättnad och justerar nyansen innan två Kurvlager läggs till – ett för att göra bilden ljusare, och ett för att justera kontrasten.

Ljusläckor syns vanligen som blekta orange fläckar i vissa delar av dina bilder, men det kan även smyga sig in från kanterna. Återskapa denna effekt med Övertoningsverktyget satt på Linjär övertoning, och Förgrund till bakgrund. Tryck på D för att återställa färgerna och börja rita linjer för att experimentera.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.