”Ljusgörande” blandningslägen

Guider 2 Nov 2010

1. I läget Ljusare, analyserar Photoshop/Elements färgerna på båda lagren och förkastar den mörkare informationen, och visar endast de ljusare pixlarna från varje lager. Detta läge är motsatsen till Mörkare. Notera att om baslagret är mycket ljusare än blandningslagret, kommer färgerna på det senare att nästan försvinna.

2. Skärm multiplicerar de motsatta värdena för färgerna när det blandar bas- och blandningslagret (där svart på blandningslagret inte har någon effekt). Skärm är motsatsen till Multiplicera; resultatet är samma som om man projicerar två olika bilder från två olika projektorer på samma skärm. Det kan vara väldigt effektivt om ett av de två lagren innehåller mestadels mörka, kontrastrika färger.

3. Skugga med färg: Färger på baslagret blir ljusare för att reflektera de på blandningslagret genom att reducera kontrasten. På detta sätt är Skugga med färg motsatsen till Efterbelys med färg, även om det inte nödvändigtvis innebär att du får motsatt resultat – det beror helt och hållet på den relativa ljusheten och mörkheten på pixlarna på lagret.

4. Linjär skugga: som namnet antyder, är detta motsatsen till Linjär efterbelysning. Så istället för att minska intensiteten hos färger på baslagret, ökas intensiteten. Svarta områden på blandningslagret låter färgerna på baslagret att synas oförändrade.

Många av de mer esoteriska blandningslägena vi går igenom ser ut som om de måste appliceras som de är, men de kan alla anpassas genom en justering av opaciteten. Alla exempel, på bilderna nedan, har blandats vid 100 % opacitet, men du kan ändra resultaten dramatiskt, speciellt för lägen som innehåller tröskelvärde för att applicera en effekt – genom att reducera detta värde.

Det nya läget Ljusare färg (CS3 och nyare) är motsatsen till Mörkare färg. Det fungerar som Ljusare, men kollar kanal för kanal och väljer både de ljusaste färgerna och de ljusaste kanalvärdena från både bas- och blandningslagret. Detta är tänkt att eliminera risken för att generera en tredje färg, och är värd att pröva som ett alternativ till Ljusare.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.