LJUSFÄLTSKAMERAN LYTRO ILLUM TILL SVERIGE

Nyheter 5 mar 2015

Nu är det klart att det blir distributören Focus Nordic som kommer att börja distribuera Lytro Illum-kameran i Norden och Baltikum. Kameran är unik i sitt slag då den utnyttjar hela ljusfältet vilket, bland annat, gör det möjligt att förändra fokus, perspektiv och skärpedjup även efter att bilden är tagen

Lytro Illum 

Enligt den svenska distributören Focus Nordic är Lytro Illum den första kameran som kan utnyttja hela ljusfältet, vilket gör att man med den kan förändra fokus, perspektiv och skärpedjup efter att en bild är tagen.

Med Lytros program för att justera ett brett spektrum av fotografiska parametrar, däribland bildens skärpedjup, kan fotografen i efterhand bestämma var skärpan i bilden ska ligga, eller hur stort skärpedjup bilden ska ha. Förändringar över tid i bilden som skapas i programmet kan också sparas och exporteras som film, där exempelvis ett klipp kan visa hur skärpan flyttas från bakgrund till förgrund.

Lytro Illum

Kameran fångar hela ljusfältet med varje stråle av ljus, inklusive intensitet och färg, det blir alltså som ett slags RAW-format som även inkluderar fokus och skärpedjup.

Kameran erbjuder ett 8x optiskt zoomobjektiv på motsvarande 30-250 mm, med en konstant bländare på f/2,0. Alla bilder tas med andra ord med full bländaröppning. Ett större skärpedjup (mindre bländaröppning) kan sedan väljas i Lytros program i efterhand.

En annan intressant sak med kameran är att den erbjuder en närgräns på 0 mm. Skärpa kan nämligen fås på objekt som ligger mot frontlinsen.

Lytro Illum

Vidare erbjuder kameran WiFi-uppkoppling, och kan hanteras trådlöst via smartphones och surfplattor. Till en början finns appar för iPhone och iPad, men även Android är på väg.

WiFi-kopplingen gör det möjligt att dela sina bilder med andra via sociala nätverk och Lytros egen server.

Mer information och exempel på bilder tagna med kameran hittar du här.

Lytro Illum-kameran har börjat säljas när du läser det här, och kostar ca 16 600 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.