LISEN STIBECK PÅ FOTOGRAFISKA

Aktuellt 31 okt 2014

Under fyra års tid reste Lisen Stibeck runt i världen för att skildra unga kvinnor i brytningstiden mellan 16 och 25 år, en tid när man definierar sin personlighet och ett sökande efter sin identitet. Fram till den 18 januari 2015 visar Fotografiska Daughters. En utställning om möten, sårbarhet, skönhet och styrka

Lisen Stibeck FotografiskaFoto: Lisen Stibeck

Det vilar något vackert och stillsamt, en sorglig eller kanske snarare allvarlig stämning över Lisen Stibecks bilder på flickor på väg att bli vuxna, i gränslandet mellan tonåren och vuxenlivet.  De betraktar oss, allvarligt eller självsäkert? med stolthet eller osäkerhet? Blottar de sina svagheter eller visar de sin styrka?

Det är en utmanande studie av flickor och unga kvinnor ur olika samhällsskikt i Marocko, Mexiko, Sverige, Island, USA, Indonesien och Hong Kong. I bilderna möter vi blicken från studenter, artister, modeller, prostituerade, magdansöser och mammor som just gått in i tonåren.

Lisen Stibeck tog sig tid att skapa förtroende och tillit. Hon lyssnade på deras berättelser, många svåra, andra inspirerande. Några med höga ambitioner, andra med helt orealistiska drömmar. I bilderna fångar hon den där sårbarheten som finns mellan livets alla möjligheter och den samtidiga tveksamheten. Nära och med en oerhörd skärpa i närvaron.

 

– De här flickorna kommer från olika förhållanden, många lever ett tufft liv, men jag ville framhäva deras skönhet, berättar Lisen Stibeck. Jag behöver inte visa att de är anorektiker eller prostituerade, jag tror att man som betraktare ändå kan läsa in sorgen i ögonen.

 

Projektet tog sin början när Lisen Stibeck såg sin egen dotter Luisas vilsenhet och osäkerhet inför framtiden. Vem var hon och vad ville hon med sitt liv och hur påverkades hon av sin omgivning?

 

– Jag kände starkt att jag ville undersöka hur det var för andra flickor runt om i världen, hur ödet, din sociala omgivning, arv och val påverkar ditt liv, fortsätter Stibeck.

 

Lisen Stibeck har alltid fascinerats av fotografi som visar livet kring människor som inte alltid syns. Hon har tidigare dokumenterat flyktinganläggningar, bland annat i utkanten av Beirut och i Syrien. Mötena med de människorna har gett henne en större förståelse för situationen de befinner sig i, och en ödmjukhet inför andra personer och religioner som inte delar hennes värderingar.

 

– Trots att jag är på plats och hör deras berättelser kan jag ändå inte till fullo förstå hur extremt svårt de har det. Jag kan ju alltid återvända till en fungerande vardag.

Lisen Stibeck fotograferar för att bevara dessa speciella möten, för att komma ihåg deras ansikten och människan bakom porträttet. Nu delar hon med sig av sina personliga möten och upplevelser med döttrar från olika håll i världen.

Lisen Stibeck har utbildat sig genom en rad fotoworkshops runt om i världen med fotografer som hon inspireras av. De tre sista åren har hon haft Mary Ellen Mark, en av världens mest betydelsefulla fotografer som mentor och vän. Hon har tidigare ställt ut på National Museum of Iceland i Reykjavik och har en kommande utställning på kulturhuset i Mora. Nu visar Fotografiska Lisen Stibecks Daughters för första gången. Samtidigt ger bokförlaget Max Ström ut bilderna i bokform.

Samtliga royalties från försäljningen av boken kommer att gå till ett hem för unga kvinnor i Marrakesh för att stötta deras studier.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.