Lensbaby Edge 80

Objektiv 24 feb 2012

Nu lanserar Lensbaby 80 mm-objektivet Edge 80 Optic, vilket är det senaste tillskottet till företagets Optic Swap-System. Den nya optiken är kompatibel med de vinklingsbara objektiven Lensbaby Composer Pro, Composer, Muse, Scout och Control Freak, vilka kan vinklas (tiltas) för att skapa partier med skarpt fokus i en övrigt suddig bild. Liksom Lensbaby Sweet 35 Optic, använder Edge 80 en intern justerbar bländare.

”Edge 80-optiken ger en mycket bra bildkvalitet, samtidigt som tiltfunktionen ger möjlighet att skapa enastående effekter”, säger Henrik Wernbo hos Focus Nordic, Lensbabys nordiska generalagent.

I neutralt läge ger Edge 80 ett helt platt fokusområde med full skärpa från kant till kant. Genom att vinkla objektivet går det att skapa vertikala, horisontella och diagonala fokuserade segment i bilden. Motiv i både för- och bakgrunden kan vara i fokus inom segmentet vars storlek styrs med den tolvbladiga bländaren. Exempelvis ger f/2,8 en ”tunn skiva” i fokus med riklig omgivande oskärpa. F/22 ger å andra sidan en mycket ”bred skiva” i fokus, och en mindre mängd oskärpa.

Enligt pressinformationen ska det snabbt och smidigt går att ändra bländare från f/2,8 till f/22 genom att vrida på ratten på objektivets framsida. Edge 80 kan även användas i andra situationer som lämpar sig för selektivt fokus – allt från matfotografering till att ge landskap ett miniatyrutseende.

Sajten Edge 80 Optic Simulator (http://lensbaby.com/optics-edge80-simulator.php) visar tydligt hur tilt, bländare och fokus påverkar slutresultatet.
Lensbaby Edge 80 Optic blir tillgänglig i fotohandeln under mars månad, och kommer då att kosta cirka 3 189 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.