Lek med skuggor

Teknik 22 okt 2013

Skapa kreativa kompositioner genom att blanda ljus och skuggor

LekMedSkuggor-WordpressBild: Michael Ares

Många fotografera ryggar tillbaka åt blotta tanken av starkt solljus och mörka skuggor. Men medan alla andra sitter och väntar på den ”gyllene timmen”, varför då inte utforska skuggfotografering? Städer är fulla av byggnader och gatuutsmyckningar vars fotografiska potential ­du kanske förbisett, men med ­skuggor kan du skapa ett djup i dina bilder. Om du kan inkludera en människa eller två så är det ännu bättre.

Fotografen Michael Ares såg just en sådan lovande situation när han var ute med sin Nikon D7000 och sitt 18-55 mm f/3,5-5,6-­objektiv. ”Jag gick på en bro i Whittier, Kalifornien när jag såg några skuggor från palmer i den sena eftermiddagssolen. Jag såg repetitionerna i skuggan och visste att det skulle kunna bli en intressant bild. Jag väntade en halvtimme innan en cyklist åkte förbi. Jag tog snabbt en bild och blev nöjd med resultatet.”

Sätt igång

• När du är ute i starkt solljus ska du använda ett motljusskydd för att förhindra att spök­effekter och linsöverstrålning försämrar bildkvaliteten.

• Hitta en upphöjd plats att fota från för att göra skuggorna mer framträdande.

• Underexponera bilden en aning för att göra skuggorna mörkare – använd en exponerings-­kompensation på mellan 2/3 till 1 2/3  steg

• Öka kontrasten i Photoshop med hjälp av Kurvor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.