Lek med perspektiv

Teknik 6 Nov 2012

Michael Duva

Genom att medvetet göra toppen och botten av bilden oskarp så kan du få ditt huvudmotiv att se mycket mindre ut i relation till omgivningen. Därmed ändrar du perspektivet så att det ser ut som om bilden togs i en modellby. Effekten fungerar bäst om du fotar högt uppifrån och inkluderar något intressant i bilden – som båten här ovan.

Traditionellt skapas den här effekten direkt i kameran genom användningen av ett så kallat tilt shift-objektiv (objektiv med lutnings- och perspektivkontroll), vilket fysiskt låter dig luta och skifta objektivet upp och ner samt från sida till sida för att ändra perspektivet. Till många kameror finns det även ett tilt shiftfilter som härmar effekten utan att du behöver köpa dyr utrustning. Om du tänker använda ett specialobjektiv så måste du ställa in lutningsfunktionen i läget upp eller ner. Fota neråt och vinkla objektivet uppåt för att förstärka effekten av kort skärpedjup. Ett tilt shiftobjektiv är dyrt, men ger en hög bildkvalitet. Om ingen av dessa metoder fungerar för dig så kan du fuska fram metoden i Photoshop.

Photoshop CS6 innehåller en tilt shift-funktion, vilken du hittar i Filtermenyn, under Oskärpa.

Sätt igång…

* Håll utkik efter rätt motiv. Fota ovanifrån, men inte rakt ner.
* Ta bilden i bra, direkt ljus som direkt solljus. Se till att fokuspunkten i mitten är skarp.
* Undvik vidvinkelbilder och försök att minimera antalet element i bilden. I den här bilden är båten fokuspunkten och floden och klippkanterna för ihop bilden.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.