Låt kreativiteten flöda med Blandningslägen

Guider 19 Dec 2011

Oavsett om det görs av misstag eller för en viss stil, kan filmfotografer exponera två olika bilder på samma bit film för att skapa en s.k. dubbel exponering. Resultaten kan bli helt otroliga, men att få till effekten handlar ofta mer om tur än skicklighet, inte minst beroende på att båda bilderna måste vara aningen underexponerade.

Genom att placera en bild ovanför en annan med hjälp av lager i Photoshop Elements är det däremot möjligt att kombinera två bilder på massa olika sätt med hjälp av Blandningslägen, vilka tillåter dig att diktera precis hur mycket av varje bild som är synlig i den slutgiltiga bilden. Inte nog med att det finns mer än 20 Blandningslägen att välja från, du kan även justera opaciteten på varje individuellt lager med oerhörd precision.
Vissa bilder passar bättre för dubbla exponeringar än andra, men en bra utgångspunkt är att välja en kontrastrik bild av ett väldefinierat subjekt som står mot en relativt “ren” bakgrund, och en bild med låg kontrast som innehåller detaljer eller texturer som kommer att förhöja den slutgiltiga bilden. Så här gör du…

1 Början Kopiera och klistra in
Öppna Photoshop Elements och kör Hel redigering. Gå till Arkiv > Öppna, och [Shift]-klicka för att välja dina två bilder och klicka sedan på OK. Markera en av bilderna och gå till Markera allt ([Ctrl]+A), och sedan Redigera > Kopiera ([Ctrl]+C). Markera den andra bilden och gå till Redigera > Klistra in för att klistra in bild 1 på ett nytt lager ovanför bild 2:s bakgrundslager.

2 Välj blandning
Klicka på ordet “Normal” längst upp i lagerpaletten för att se menyn för Blandningslägen; klicka på varje alternativ för att se vilket som fungerar bäst för dina två filer.

3 Skapa en mask
Tryck på [Ctrl]+D för att avmarkera bilden. För att ta fram mer av specifika detaljer från bild 2 behöver vi skapa en lagermask, som vi sedan kan använda för att maska bort bild 1 för att ta fram mer detaljer från det underliggande lagret. För att göra detta klickar du på ikonen för Skapa justeringslager och väljer Nivåer. Gör inga justeringar, och dra Nivålagret så att det ligger under Lager 1.

4 Fäst masken
Håll din muspekare mellan Lager 1 och Nivåer 1, och [Alt]-klicka sedan för att fästa din mask på ,lagret med bild 1. Ta penselverktyget från Verktygspaletten och välj en stor mjuk pensel från förinställningarna i alternativraden. Sätt storlek på 500 pixlar, Läge på normal och Opacitet på 10%, och klicka sedan på masken.

5 Avslutning Ta fram detaljer
Tryck på X för att göra svart till förgrundsfärg och måla över de områden du vill ta fram. Genom att sätta penselns Opacitet på 10%, kan du ta fram dessa områden gradvis; överdriv inte, då du fortfarande vill ha kvar detaljer från det andras lagret. Om du går för långt, trycker du X för att göra vit till förgrundsfärg, vilket gör att du kan måla bort masken.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.