Lär känna Nivåer

Guider 25 apr 2012

Nivåer har varit ett viktigt inslag i Photoshop i många år. Det är det mest pålitliga och enklaste sättet att göra det mesta av tonerna i din bild. För att komma åt Nivåer kan du antingen gå till Bilder > Justeringar > Niåver, eller lägga till ett Nivå-justeringslager, gå till Lagerpanelen, klicka på Lägg till justeringslager-ikonen och välj Nivåer från rullgardinsmenyn. Vi rekommenderar att du alltid applicerar tonjusteringar på justeringslager. Det finns flera olika sätt att justera toner med Nivåer, men det vanligaste sättet är att använda de tre reglagen längst ner i histogrammet. Svartpunktreglaget till vänster ställer in de mörkaste tonerna och vitpunkt till höger ställer in de ljusaste tonerna. Mellantonsreglaget låter dig komprimera eller sträcka ut tonerna för en intensivare eller mörkare look.

De flesta bilder visar sig från sin bästa sida när de visar bredast möjliga tonomfång och använder varje nyans från ljust till mörkt. Visa histogrammet i Nivårutan och kolla om kanterna på histogrammet når rutans kanter. Om inte, dra svartpunkt- och vitpunktreglagen inåt tills de möter histogrammets kanter. Att göra det här kan verka som att man trycker ihop tonomfånget, men faktum är att man gör det rakt motsatta och utökar omfånget helt från ljust till mörkt. Det är värt att notera att det inte finns något man kan göra i Nivåer som man inte kan göra i Kurvor, och en del menar att det gör att Nivåer inte behövs. Men det är ofta enklare och snabbare att göra enkla ändringar i Nivåer än att justera Kurvor. För Elements-användare är Nivåer idealvalet för tonjusteringar.

Alternativ för Nivåer

Kanal
Välj från rullgardinsmenyn för att göra ändringar i respektive kanal. Man kan lägga till en toning, rätta till ett färgstick eller färga en svartvit bild.

Förinställning-meny
Den här listan över förinställningar gör livet mycket enklare om man bara vill ha snabba, enkla justeringar. Man kan välja från ett av flera alternativ eller så kan man skapa egna förinställningar. För att göra det bara justerar du Nivåer och klickar på ikonen till höger om rullgardinsmenyn och väljer “Spara förinställning”.

Avbryt-knapp
Om du avbryter justeringar och börjar om finns det ingen anledning att lämna rutan helt. Håll nere Alt så ändras Avbryt till återställ. Det här gäller alla dialogrutor i Photoshop.

Histogram
Det här visar de 256 nyanserna från mörkt till ljust utmed grafens X-axel. Varje pixel får ett tonvärde på den här skalan. Ju fler pixlar av ett visst värde, desto högre blir toppen på grafen.

Pipetter
Använd de tre pipetterna för att klicka i bilden och ställa in parametrarna för ditt tonomfång. Om det till exempel finns ett område i din scen som du vill ställa in som rent svart, klicka på svartpunktpipetten och klicka över det
området.

Förhandsvisa
Kryssa i eller ur rutan för att se resultaten av dina tonjusteringar. Det här kan vara användbart som referens och låter dig bedöma om dina förändringar är till det bättre.

Reglage
Flytta de tre reglagen för att göra dina tonjusteringar. Dra svartpunktreglaget inåt för att göra skuggområden mörkare, använd vitpunkt för att kontrollera högdagrar och mellanton för att ställa in genomsnittlig intensitet i bilden.

Reglage-värden
De här tre rutorna låter dig skriva in värden för svart, vitt och mellantoner. Användbart om man vill göra samma justering flera gånger.

Målfärger & urklipp
Om du vill att ett procenttal av dina toner ska klippas till rent vitt eller svart kan du lägga till ett värde här.

Auto-alternativ
Välj ett av de här alternativen för att applicera automatiska justeringar baserade på datan i dina histogram. De gör samma saker som under Bild > Autoton, Autokontrast och Autofärg.

Utgångsnivåer
Använd det här reglaget för att begränsa tonomfånget och utesluta de extrema delarna av högdager- eller skuggområden. Med kortare utgångsvärden blir pixlarna mer lika i ton och kontrasten minskar.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.