Lär dig tackla linsrelaterade problem

Guider 14 Nov 2011

Under vissa förhållanden, kan Raw-filer lida från linsrelaterade problem, eller artefakter. Objekt med hög kontrast kan påverkas av kromatisk aberration – där röd eller cyanfärgad överstrålning syns längs med ljusa kanter. Detta sker när en lins misslyckas med att fokusera olika våglängder ljus på samma punkt av kamerans sensor.

Andra bieffekter av att fota med vidvinkelobjektiv inkluderar böjda horisonter, orsakade av linsförvrängning, och vinjettering (mörka områden i hörnen på dina bilder), vilka inträffar när den främre kanten på din lins (eller filter) begränsar mängden ljus som kan komma in genom linsen.

Här kommer vi att visa dig hur du tar bort var och en av dessa vanliga problem med Adobe Camera Raw och filtret Optisk objektivkorrigering i Photoshop, och även hur du lägger till en aning vinjettering för att rama in dina bilder på ett kreativt sätt.

1 Kom igång
Börja med att öppna en lämplig bild, som lider av ett eller flera av dessa problem, gärna en Raw-fil. Programmet kommer märka att det är en Raw-fil och öppna den i Adobe Camera Raw (ACR).

2 Justera tonerna
I vårt fall avslöjar histogrammet ett brett spektra av skuggor, mellantoner och högdagrar, så bildens exponering är rätt bra. Klicka på Klippningsvarningsikonen för skuggor (den vita pilen) längst upp till vänster av histogrammet och de mörkaste områdena i bilden kommer att bli blå. För att ta fram lite fler detaljer i dessa områden drar du ner Svärta-reglaget.

3 Räta upp bilden
Om bilden lutar lite, tar du Räta upp-verktyget och använder det för att rita en rak linje längs med en vågrät linje i bilden. Denna linje berättar för Photoshop vilka delar av bilen som ska vara parallella med den nedre kanten av skärmen. En roterad beskärningsruta kommer att synas.

4 Kromatisk aberration
Ta Zoom-verktyget och klicka några gånger för att zooma in till 300%. Du kommer kanske se att det finns röd överstrålning som klänger sig fast runt ljusa kanter i bilden. Detta är ett exempel på kromatisk aberration.

5 Ta bort överstrålningen
Klicka på Linskorrigeringstabben, och dra reglaget för Röd/Cyan till vänster och ett värde på runt -22. Detta tar förhoppningsvis bort den röda överstrålningen. Zooma ut för att se hela bilden. Du skulle kunna använda Linsvinjettering-reglaget för att göra hörnen mörkare, men eftersom vi kommer att beskära kanterna när vi tar bort “tunnel”-förvrängningen lägger vi till ett vinjetteringslager.

6 Justera färgerna
För att skapa rikare blå och gröna toner klickar du på Grundläggande-tabben och flyttar Lyster-reglaget till +25. Vid detta skede kan du inte se den upprätade horisonten; för att göra det behöver du öppna den redigerade bilden i Photoshop, där du även har de verktyg du behöver för att ta bort eventuell “tunnel”-förvrängning längst ner i bilden. Klicka på Öppna bild för att se den i Photoshop.

7 Ta bort tunnelförvrängningen
Gå till Filter > Förvräng > Optisk objektivkorrigering och ett grått stödraster kommer att synas. Detta hjälper dig att räta ut den böjda horisonten. Flytta reglaget Ta bort förvrängning till +23.00 för att reducera tunnelförvrängningen, och dra sedan Skala-reglaget till 119% för att ta bort de transparanta kanterna som skapats av linskorrigeringsproceduren.

8 Lägg till en vinjett
Vår bild lider inte av någon oönskad vinjettering, men du kan lägga till en vinjett för att ge himlen lite textur och dra blickarna mot ditt subjekt. Dra Vinjettmängd till -12 och tryck den mot hörnen genom att flytta Mellanpunkt till +31. Klicka OK.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.