Lär dig mer om övertoningar

Guider 12 mar 2012

Om du vill blanda exponeringar, förbättra himlar, skugga konstverk, bygga bakgrunder eller skapa böljande röda ridåer, är det mångfacetterade Övertoningsverktyget riktigt bra. Det är en genväg till ett antal grafiska effekter.

Vad är Övertoningsverktyget?
Det skapar blandningar från en färg till en annan. Låt inte det lura dig att tro att det är allt det kan. Som hjälpmedel för fotografen är det smidigt när man vill kontrollera tonjusteringar; som designverktyg finns det oändliga alternativ att justera när man skapar effekter.

Var börjar man?
För det första måste du välja en för- och en bakgrundsfärg för din övergång. Sedan väljer du övertoningsverktyget från verktygspanelen eller tryck på G, och drar upp din övertoning. Längden på linjen avgör området för blandningen. Om du vill ha en perfekt vertikal eller vågrät linje, håll inne Shift medan du drar. Om du använder verktyget för att designa en grafisk effekt, se till att du alltid använder ett nytt lager.

Hur kontrollerar man effekten?
Alternativraden utmed skärmens överkant erbjuder mängder av funktioner för att anpassa din övertoning. Man kan välja blandningstyp och färgkombinationer från Övertoningsväljaren, eller välja en av fem övertoningsstilar – Linjär, Radiell, Vinklad, Speglad eller Diamant. Linjär är det mest användbara alternativet, framförallt inom fotoredigering. Man kan få bra resultat med de andra också, framförallt med Radiell. Som de flesta verktyg som applicerar en pixelbaserad effekt har man också möjlighet att välja blandningsläge och opacitet.

Ge mig fler alternativ!
Klicka på förhandsvisningsområdet i övertoningsväljaren för att komma åt Övertoningsredigeraren, som innehåller mängder av funktioner. De olika förinställningarna är en bra plats att börja på. Välj från olika typer av övertoningar eller klicka på pilikonen högst upp till höger för att läsa in andra. Photoshop har nio uppsättningar att välja bland, men om du fortfarande vill ha mer, finns det en hel del uppsättningar att ladda ner från internet.

Hur blandar jag toner?
Övertoningsverktyget kan användas på lagermasker för att kontrollera tonjusteringar, och här kommer det till sin rätt som hjälpmedel för fotografen. En svartvit övertoning på en lagermask kan blanda justeringar och ge övertygande resultat utan att det syns någon fog. På så sätt kan man återskapa effekten av ett graduerat ND-filter eller blanda två bilder.

SKAPA EN RIDÅ

01 Dra upp små övertoningar
Skapa ett nytt dokument, tryck på D och välj Övertoningsverktyget, ställ in svart till vit blandning, välj en Linjär övertoning och Läge: Differens. Med start från vänster klickar och drar du för att dra upp små, horisontella övertoningar.

02 Lägg till solid färg
Fortsätt tills du kommer till kanten. Om du är extra nöjd med en sektion, beskär in i den. Sedan går du till lagerpanelen, klickar på Lägg till justeringslager-ikonen och väljer Solid färg. Välj en röd och ställ in blandningsläget på Multiplicera.

03 Lägg till textur
Lägg till ett Mönster-justeringslager, klicka på pilikonen i förinställningsmenyn och läs in Texturfyllningsmönster. Välj Säckväv. Tryck på OK, ändra blandningsläget till Täcka över och sänk opaciteten till 40%.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.