Lär dig fota arkitektur

Teknik 14 mar 2013

Ta steget ifrån de vanliga arkitekturbilderna och tänk kreativt för att se -staden från helt nya vinklar

Arkitektur-Wordpress

Varför inte förvandla vanlig arkitektur till konstnärliga mästerverk? Utmana dig själv genom att ta bilden med en enda exponering, vare sig du plockar fram en detalj, form eller färg med ett teleobjektiv eller använder ett vidvinkelobjektiv för att fånga ett svepande stadslandskap.

Tänk inte att din bild måste innehålla storslagna katedraler eller kända landmärken. Börja istället med att ta en titt runtomkring ditt eget hem och de lokala landmärkena, eftersom du då snabbt kan vara på plats för att fånga det bästa ljuset. Självklart är det inte fel att fota de klassiska byggnaderna, men testa då att fotografera dem på ovanliga och kreativa sätt som kanske inte har gjorts tidigare.

Du behöver inte mängder med dyr utrustning för att ta vackra och kreativa bilder av arkitektur. Ett kitobjektiv kan vara det perfekta valet då det erbjuder en rad brännvidder i samma paket och det är lätt nog att bära med sig överallt. För extrema scener kan du fundera över att hyra ett objektiv med ultravid brännvidd, eller ett teleobjektiv. Du kan behöva ett stativ för det senare, speciellt i svagt ljus med små bländare.

…och här får du inspiration

Arkitektur1-Wordpress

1. Rätt ljus kan förvandla alla byggnader, vare sig det är klassisk arkitektur eller en kontorsskrapa. Det innebär ofta att du måste vara ute vid soluppgången.

Arkitektur2-Wordpress

2. Testa kreativa behandlingar för att ge nytt sken åt bekanta byggnader. Experimentera med HDR, tilt-shift och svartvita effekter. Fota i RAW för maximal flexibilitet.

Arkitektur3-Wordpress

3. Lås kameran via ett stativ, och använd ett gråfilter i starkt solljus för att göra molnens rörelse oskarp och ge bilderna energi.

Arkitektur4-Wordpress

4. Använd zoomens långa ände för att plocka fram detaljer och abstrakter. Symmetri kan fungera bra i bilder av moderna byggnader – var inte rädd för att beskära och rotera.

Sätt igång

  • Att stå en bit ifrån med ett teleobjektiv kan skapa mer smickrande bilder.
  • Lägg lite tid på att röra dig runt motivet för att hitta intressantare vinklar.
  • Använd ledande linjer för att föra betraktarens öga genom bilden.
  • Arkitektur innehåller ofta blanka ytor. Använder du ett polarisationsfilter får du mindre blänk i bilden, samt mer mättnad i färgerna.
  • Riktar du kameran uppåt för att inkludera himmelen i bilden kommer du att lura kameran till att underexponera byggnaden, eller överexponera himmelen. Lös detta genom att använda ett tonat gråfilter.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.