Lär dig behärska Gränspunkt

Guider 14 jan 2013

Nu är det dags att verkligen se till att utnyttja perspektivkraften i Gränspunkt-kommandot fullt ut. De flesta Photoshopverktyg och kommandon är begränsade till att jobba i två dimensioner – höjd och bredd (eller X och Y). Om till exempel en vägg står i vinkel mot kameran, kommer teglet i förgrunden att verka större än det som försvinner i fjärran. Om du använder Klonstämpeln för att sampla förgrundstegel och sedan målar dem över en avlägsen del av väggen kommer det klonade teglet att se för stort ut eftersom Klonstämpeln inte tar med perspektiv i beräkningen.

Som tur är låter Gränspunktkommandot dig lägga till en tredje dimension i dina bildredigeringsmöjligheter
– djup (eller Z).

Vad betyder det?
Om du står mitt i en rak väg, kommer du se parallella linjer löpa om vardera sida om vägen, som försvinner i fjärran tills de verkar konvergera till en enda punkt. Photoshop CS:s Gränspunkt-kommando låter dig mappa ut en bilds perspektiv. Konceptet med gränspunkten användes av renässanskonstnärer som da Vinci för att lägga till djup i målningarna.

Hur fungerar det?
För att göra det möjligt för sådana verktyg som Klonstämpeln att fungera med perspektivet i ett foto måste man använda Gränspunktkommandots Skapa plan-verktyg för att dra upp ett rutnät som följer de konvergerande linjerna hos det föremål du vill redigera. Gränspunkt konverterar sedan den här informationen till det kartesiska koordinatsystemet (X, Y och Z).

Det här gör om ett tvådimensionellt verktyg till ett som fungerar i tre dimensioner, så klonade förgrundsinslag kommer att skalas ner för att matcha de mindre föremålen i fjärran.

Användningsområden
Gränspunkt låter dig också ta ett lagers 2D-innehåll (som en logotyp) och snabbt omforma det till 3D så att det matchar perspektivet hos objekt i dina fotografier. Man kan också skriva text och få det att följa konturerna hos en byggnad med hjälp av Gränspunkts perspektivplan. Det här besparar dig besväret att kombinera Redigera > Omforma perspektiv-kommandot med Omforma fritt-verktyget för att försöka få texten eller lagerinnehållet att följa sidan på en byggnad eller en skylt, till exempel.

Du kommer märka att när det gäller att omforma ett lagers perspektiv, kan Gränspunkt vara snabbare och producera mycket mer övertygande resultat än de vanliga omformningsverktygen.

Vår Art Deco-byggnad har en serie krökta fönster som vi ska täcka över. För att göra det måste vi använda Gränspunkts Klonstämpel-verktyg för att sampla existerande tegel och förlänga dem över de böljande fönstren. Vi kommer visa hur man skapar ett perspektivnät i Gränspunkt och sedan utökar in i flera delar som man kan rotera för att följa byggnadens kurvor. Man kan sedan klona tegel från en vinkel så omformas det automatiskt för att följa vinkeln på varje roterad del.

När du har följt trestegsguiden nedan för att täcka över fönstren, måste du retuschera det klonade teglet för att blanda in det med bildens ljus. Vårt samplade tegel är i solljus, men vi placerade det i en skuggig del av bilden. För att lägga till de skuggor som behövs, ta Efterbelys-verktyget och ställ in omfånget på Högdagrar i alternativraden. Du kan sedan måla över det tegel som bör vara i skugga.

Steg-för-steg
Klonkurvor

01 Skapa ett plan
Öppna ”building_before.jpg” från filarkivet och skapa ett nytt genomskinligt lager. Gå till Filter > Gränspunkt. Dra upp ett perspektivplan över teglet mellan fönstren. Klicka på Redigera plan-verktyget. Håll nere Cmd/Ctrl och dra i planets noder för att dra ut ett nytt lodrätt plan.

02 Krök delarna
Placera markören över den nya planens nod och tryck på Alt. En roteraikon låter dig böja planet så att det följer byggnadens konturer. Håll nere Cmd/Ctrl och dra för att utöka en ny del; håll ner Alt och dra för att rotera det. Upprepa den här tekniken för att täcka fönstren i plan.

03 Klona planet
Ta Klonstämpeln, håll nere Alt och klicka för att sampla några tegelstenar nära de oönskade fönstren. Flytta markören över fönstren för att förhandsgranska hur teglet ser ut. Klicka för att måla teglet så att det följer vinkeln för varje roterad del.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.