Lär dig att förstå histogram

Guider 23 apr 2012

Exakt vad är ett histogram?
Ett histogram är en graf som visar intensiteten och tonomfånget i en digital bild. Förutom att se histogram i både Kurvor och Nivåer kan man också se dem i de flesta systemkameror efter att man har tagit en bild. Grafen ger en uppfattning om bildens toner och talar om ifall den är för ljus eller mörk.

Hur fungerar det?
Den vänstra sidan av grafen visar de mörkaste tonerna, medan den högra visar de ljusaste tonerna, och i mitten visas mellantonerna. Om grafen är ihoptryckt till vänster, visar den att det finns många mörka toner. Om grafen är ihoptryckt till höger visar den en scen med många högdagerområden.

Vad bör jag hålla utkik efter?
Var uppmärksam mot de vänstra och högra kanterna. Om du tänker dig grafen som en bergskedja, vill vi helst att topparna ska gå hela vägen ner till “havsnivån” i kanterna. Om din topp löper hela vägen till sidan betyder det att det finns antingen helt vita eller svarta pixlar i bilden, och att de därför “klipps”. Såvida inte du vill fräta ut högdagrar eller blocka skuggor, är det bäst att satsa på bredast tänkbara tonomfång. Klippta högdagrar kan vara katastrof, särskilt när det gäller landskap och porträtt.

Vilken form bör jag eftersträva?
Histogrammets form varierar beroende på bilden. I landskapet här stämmer topparna överens med två distinkta områden i bilden. Men det här betyder inte att en topp alltid representerar ett bildområde. Det är viktigt att komma ihåg att grafen visar liknande toner i en bild, inte nödvändigtvis ett område som land eller himmel.

Mitt histogram har luckor. Vad beror det på?
Om ditt histogram ser ut som en kam med många olika luckor, kan det bero på att du har lagt till för mycket kontrast. Luckorna visar saknade tonvärden eftersom kontrasten är för stor. Om luckorna är för små är kanske kvalitetsförlusten inte synlig. För större luckor kanske man måste ändra kontrasten. Om du fotar i Raw och jobbar med 16-bitarsfiler, är inte risken lika stor att det inträffar.

För att titta på histogrampanelen går du till Fönster > Histogram. Histogrammet visar olika nyanser sida vid sida. Varje pixel i bilden får ett intensitetsvärde mellan noll och 255. Pixlar som har noll är rent svarta, medan de som ligger på 255 är helvita. Däremellan representeras varje pixel på skalan som en nyans av grått. Tänk dig varje topp i histogrammet som en grupp av pixlar med ungefär samma nyans.

Histogram i kameran
Till en början kan bilder från digitala systemkameror se lite platta ut och sakna kontrast. Det beror på att tillverkaren antar att du vill göra egna justeringar. Alla digitala bilder har mycket mer toninformation än man kan se till en början. En platt fil innehåller ändå ett stort tonomfång – tricket är att veta hur man ska få ut mesta möjliga ur det i efterbearbetningen. Så länge som du kan fånga bilden korrekt till att börja med, kan du justera tonerna till perfektion. Photoshop kan ibland komma till räddningen och fixa en dåligt exponerad bild, men det är alltid bäst att få det rätt redan i kameran. De flesta digitala systemkameror och många kompaktkameror ger dig möjlighet att se ett histogram efter att du har tagit en bild. Om du vet hur du ska läsa det ordentligt kommer du kunna förbättra ditt fotograferande och se till att du fångar största tänkbara tonomfång. För att få en korrekt exponerad scen när du fotograferar ska du ta en testbild och sedan använda inställningarna för exponeringskompensation på din kamera för att manipulera histogrammet så att du inte får klippta högdagrar eller skuggor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.