LÅNGZOOMARE I RETROSTIL

Nyheter 3 apr 2014

Olympus Stylus SH-1 är en kompakt långzoomare i retrostil som bland annat erbjuder en 5-axlig bildstabilisator, en 16-magapixelsensor, och ett zoomomfång på motsvarande 25-600 mm

Olympus SH-1

Olympus har under senare år lanserat ett antal intressanta spegellösa kameror i serierna PEN och OM-D. Retrodesign har haft en central roll i vid utvecklingen, och samma sak gäller även den senaste kompaktkameran Stylus SH-1.
Kameran är utrustad med en 24x optisk vidvinkelzoom på motsvarande 25-600 mm, och en största bländare på 3,0-6,9. Objektivkonstruktionen är uppbyggd av 11 linser fördelat på 10 grupper, och närgränsen ligger på 3 cm. Det kombineras med en 5-axlig bildstabilisator, 16-megapixel BSI CMOS-bildsensor och Olympus senaste bildprocessor TruePic VII.
Olympus SH-1 har en klassisk retrodesign, och placeringen av rattar och knappar gör den, enligt tillverkaren, lättarbetad och bekväm. På baksidan återfinns en tryckkänslig 3-tumsskärm med 460 000 bildpunkter.
Den 5-axliga bildstabilisatorn gör kameran unik i sin klass, och även med max zoom som motsvarar 600 mm ska du kunna handhålla kameran. Stabilisatorn kompenserar för i princip alla typer av oönskade rörelser som ger oskärpa, och arbetar i fem plan och klarar rörelser i sid- och djupled, men även tippande och roterande rörelser.
För att underlätta bildkompositionen är kameran utrustad med ett elektroniskt vattenpass som hjälper till att hålla bilden centrerad och rak. En lätt touch på skärmen och bilden är fångad. Tillhör du den växande skaran användare som tycker att uppkoppling är viktig bör du även känna till att det enkelt ska gå att parkoppla kameran med WiFi-knappen. Med Olympus app OI.Share kan du sedan importera och dela bilder och filmer. Dessutom kan du fjärrstyra kamerafunktioner som att zooma in och ut, välja fokuspunkt och ta bilden direkt från mobilens display. Det passar exempelvis bra för selfies och när du vill ta bilder av lättskrämda motiv.
Bland den nya kamerans tillbehör kan exempelvis nämnas CSCH-120, som är ett läderfodral som skyddar och även ska ge ett ännu bättre grepp när du tar bilder och filmar, CSS-S109LL II, som är en axelrem i läder, samt CSS-S110LS, som är en handrem i läder som koordinerar med kamerans design och tillbehör.
Olympus SH1 finns i svart, silver och vitt, och kostar cirka 3 700 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.