Lägg till en vintagekänsla i dina bilder med hjälp av texturer

Guider 24 Dec 2012

Att lägga till texturer i bilderna är ett bra sätt att skapa en vintagekänsla – tekniken fungerar extra bra med stilleben och blomporträtt.

Det finns inte någon given formel för hur man åstadkommer det här resultatet eftersom en textur kan se olika ut i olika sammanhang, så att experimentera med olika texturer och blandningslägen är det enda sättet att få en känsla för vad som fungerar i din bild. Ibland kan en textur eller ett blandningsläge överraska dig, och det du trodde skulle vara opassande kan visa sig vara precis det du var ute efter, så till en början gäller det att prova sig fram, men ganska snabbt får man favoriter man kan använda om och om igen.

Vi försöker balansera texturerna med bilden, och förbättra och lägga till stämning snarare än att dominera verken. Vi försöker att inte övertexturera, och hoppas att vi vet när balansen är rätt. Ibland är sparsmakat bäst, och en eller två texturer räcker för att få önskat utseende. Det är allt för enkelt att ta i för mycket, så det gäller att veta när man ska sluta.

Din bakgrundsbild bör vara skarp, väl upplyst med fina detaljer. Bakgrunden för bilden bör vara ganska neutral också, vilket kommer att fungera bättre när det gäller att lägga till texturer än om man har en kontrastrik eller stökig bakgrund. Vi beskar vår hortensia-bild och gjorde grundläggande justeringar. Sedan valde vi två texturer som vi visste av erfarenhet förmodligen skulle fungera, och importerade dem in i vår bild. Vi ändrade opaciteten och kom fram till att mer textur och färg behövdes. Vi la till mer texturer, och jobbade med opaciteten och blandningslägen på nytt. Vi duplicerade några och applicerade olika ändringar. Vi ändrade också deras ordning i lagerpanelen, vilket skapade ytterligare en visuell ändring.

Det finns många sätt att modifiera dina texturer med hjälp av Photoshops olika justeringsverktyg och filter för att skapa din stil. Till exempel kanske du vill omforma storleken, förvränga, göra oskarpt eller göra justeringar av tonvärde eller färg och mättnad, eller kanske lägga till en färgövertoning eller ta bort färgen helt och hållet. Möjligheterna är oändliga. Vi ändrade färgen på en del av texturerna genom att lägga till ett Nyans/Mättnad-justeringslager, med en urklippsmask för att se till att justeringen bara sker på det individuella lagret och inte påverka alla undertill.

Förmodligen måste du ta bort lite textur från motivet i din bild med hjälp av lagermasker för att
visa mer av det underliggande lagret, eller så kan du ta bort texturen bara på särskilda områden genom att lägga till en Gaussisk oskärpa på en luddad markering för att softa till den medan du behåller all färg.

När alla texturerna är applicerade, modifierade och blandade, kan bakgrundsbilden behöva några sista justeringar. Många texturer kan ha gjort att bakgrundsbilden ser lite platt ut, så en justering av tonvärden och färg bör göras.

En av våra favoritmetoder för att locka fram detaljer är att använda ett neutralt Övertäckningslager (50 procent grått), pensla med svart över skuggiga områden för att göra dem mörkare och vitt över högdagrar för att ljusa upp dem.

Steg-för-steg

Fixa vintagelooken med texturer

01 Dags att experimentera
Öppna din textur och dra den över bakgrunden. Justera blandningslägena och opacitetreglagen för att ändra sättet på vilket lagren interagerar. Mjukt ljus, Täcka över och Multiplicera är särskilt effektiva.

02 Modifiera texturer
Du vill kanske modifiera texturen genom att ändra dess färg, mättnad, kontrast eller lägga till en Gaussisk oskärpa för att göra effekten mjukare. Var kreativ och introducera ytterligare texturer och blandningar tills du får den look du är ute efter.

03 Avslutning
Justera tonvärdena för att lägga till mer kontrast till din bakgrund. Förstärk färgen med justeringslager med masker för att målsöka särskilda områden i bilden, eller handfärga genom att måla in färg på ett nytt lager.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

1 kommentar

Göran Magnusson 11 jan 2013

Ni har glömt att berätta var bilden kommer ifrån. I guiden framställs det som om ni har gjort bilden, men det är inte sant. Den är tagen av Mandy Disher och har hämtats här
http://www.flickr.com/photos/28412635@N08/5449526036/in/photostream

Svara

Lämna ett svar till Göran Magnusson Avbryt svar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.