Korrigera oskärpa

Guider 3 maj 2010

Photoshops filter Smart skärpa och motsvarigheten i Elements, Justera skärpa, kan korrigera oskärpa som orsakats av dåligt fokus eller kameraskakningar. Ta bort-menyn ger dig möjlighet att rikta in dig på olika typer av oskärpa. Gaussisk oskärpa gör ungefär samma sak om Oskarp mask, även om Oskarp mask är bättre för bilder som är fotade vid ISO200 eller högre, eftersom Smart skärpa inte har något Tröskelvärde som förhindrar att områden utan kanter påverkas. Linsoskärpa är framtaget för att fixa fokusproblem, men det kan inte utföra några mirakel. Rörelseoskärpa fokuserar på oskärpa som skapats vid långsammare slutartider av kameraskakningar eller rörelse i bilden; du behöver rotera vinkelvisaren för att matcha vinkeln av oskärpan för att det ska fungera. Det är en bra idé att låta alternativet ”Noggrant” vara aktiverat, då det ger dig maximalt med kvalitet i skärpan, men det gör även förhandsvisningen långsammare, så du kan stänga av det när du utvärderar din bild och sätta på det igen innan du trycker på OK.

Verktygen som används för att korrigera skärpa kan inte se skillnad mellan bilddetaljer och slumpmässigt brus, som finns i alla digitala bilder. Som ett resultat av detta kan skärpa ibland förstärka sådant brus (speciellt om det appliceras i områden utan kanter – där bruset är mest framträdande), så du behöver hitta en balans mellan ökad skärpa och extra brus; du vill ofta tackla brus innan du skärper upp dina bilder. Skärmdump tagen från Photoshop CS3.

Inställnings-menyn (endast för Smart skärpa) ger dig möjlighet att applicera tidigare sparade inställningar. Använd knapparna längs med sidorna för att spara och radera dessa.

Använd Förhandsvisningsfönstret i dialogrutan för att zooma in och kolla effekterna av dina justeringar. Flytta rutan i huvudfönstret för att ändra området som visas i förhandsvisningen.

Precis som med filtret Oskarp mask, bestämmer Mängd-inställningen intensiteten på den skärpa som appliceras.

De Avancerade inställningarna (endast för Smart skärpa) ger dig möjlighet att fokusera dina justeringar till skuggorna eller högdagrarna.

Radie bestämmer hur många pixlar på var sida om kanterna som skärpan kommer att påverka, och tillsammans med Mängd kontrollerar den styrkan på effekten.

Välj Gaussisk oskärpa, Linsoskärpa eller Rörelseoskärpa från Ta bort-menyn. Använd Vinkel-fältet eller visaren nedanför menyn för att matcha vinkeln av rörelseoskärpan.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.