Kör i ljusets hastighet!

Teknik 7 feb 2013

Drive Trails

Testa att köra långsamt genom staden, men få det det att se ut som om du kör i ljusets hastighet.

Att fota ljusspår genom ett bilfönster är lättare än det ser ut om du har rätt tillbehör och är beredd att ta många bilder. För att ta bilden här ovan körde den holländske fotografen Frank van Tol 40 gånger nerför en gata. ”Vissa av bilderna hade för mycket rörelseoskärpa, andra var överexponerade på grund av passerande bilar och vissa blev till och med underexponerade när jag närmade mig slutet av den upplysta gatan”, säger Frank.

Frank använde ett Samyang 8mm f/3,5 fisheye-objektiv på en Canon EOS 400D, med en exponering på 10 sekunder vid f/8, ISO100. Med en sugkopp fästes kameran på bilfönstret, och Frank fyrade av kameran med en trådlös fjärrutlösare i högerhanden.

”Den här bilden togs i en hastighet av ungefär 30 km/h”, säger han. ”Trots att bilden antyder att vi körde jättefort är det inte nödvändigt för att ta den här typen av bild. Faktum är att långsam körning kommer förhindra att kameran skakar för mycket på grund av ojämnheter på vägen.”

”Tunnlar är ett bra sätt att testa tekniken på, eftersom ljuset kommer ovanifrån, men även vanliga gator fungerar. Innan du kör ut på vägen, lås inställningarna i Manuellt läge och förhandsgranska sedan bilderna när du stannat bilen.”

Sätt igång

  • Positionera kameran och lås fokus, bländare, ISO och slutartiden.
  • Kör igenom gatan och parkera sedan för att kontrollera bilderna.
  • Kontrollera histogrammet, gör eventuella ändringar och kör igen.

 

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.