K-S1 – NY SPEGELREFLEX FRÅN PENTAX

Systemkameror 4 sep 2014

Pentax nya spegelreflexkamera delar en hel del teknik med företagets flaggskepp K-3, exempelvis lågpassfilter-simulator, bildstabilisering och känslighet på upp till ISO 51200. Nykomlingen är dock enklare än K-3, och saknar bland annat vädertätning, vilket hittills har varit ett signum för systemkameror från Pentax

Pentax K-S1

Nu lanserar Pentax en ny instegskamera i spegelreflexklassen. Namnet är K-S1, och en sak som utmärker nykomlingen är att den inte är väderskyddad, vilket annars har varit en sak vi hittills har förknippat med Pentax. Enligt Pentax har istället stor vikt lagts vid design och användarvänlighet.

 

”Tror det är klokt av Pentax att göra en avancerad modell utan väderskydd. Många jämför priset på
K-3 med konkurrenternas modeller utan väderskydd idag. Med nya K-S1 når man ett mycket attraktivt utpris och med det en målgrupp som kanske inte har behov av väderskydd”, säger Per Skog, Nordic Marketing Manager hos Focus Nordic

 

Den nya kameran har ett helt nyutvecklat kamerahus med upplysta LCD-knappar som visar olika typer av information. Exempelvis så lyser avtryckaren grönt vid stillbildsfotografering, men byter färg till rött vid filmläge. När ansiktsigenkänning används visas antalet ansikten som hittas på kameragreppet.

Kameran finns i tre standardfärger; svart, blå och vit, men kan även specialbeställas i två kollektioner.

I Fabric collection ingår Cotton Beige, Linen Brown, Denim Blue och Tweed Grey, och i Night Sky collection ingår Sunset Orange, Dusk Gold, Moon Silver, Midnight Black och Dawn Purple

Enligt Pentax ska kamerans nyutvecklade CMOS-sensor i APS-C storlek och med 20 megapixlars upplösning, i kombination med den nya processorn Prime MII, ge mycket låg brusnivå även vid höga ISO-värden.

Pentax K-S1 har inbyggd bildstabilisering som fungerar med alla äldre objektiv med K-fattning, och precis som hos Pentax K-3 utnyttjas den rörliga sensorn till att fungera också som lågpassfilter-simulator. Det gör att det blir möjligt att undvika moaréeffekter vid speciella motiv.

Den rörliga sensorn ger ytterligare ett antal fördelar; man kan använda den för rengöring från damm på sensorn, för automatisk nivåkontroll och för astrofotografering.

Vid astrofotografering med mycket lång slutartid kan sensorn flytta sig lagom mycket för att kompensera en himlakropps rörelse under långa exponeringstider, vilket ska ge en perfekt bild utan rörelseoskärpa. I alla fall om man ska tro pressinformationen från Pentax. För astrofotografering krävs dock Pentax O-GPS, vilket är ett tillbehör som måste köpas till extra.

Kamerans AF-modul erbjuder 11 fokuspunkter, varav nio är korslagda, och den optiska sökaren ger 100 procents sökarbild. Skärmen på baksidan är på tre tum och utrustad med 921 000 pixlar.

För den filmintresserade så kan nämnas att K-S1 filmar i Full-HD-upplösning (1 920 x 1 080) med 30, 25 eller 24 bilder/sekund. Därtill är kameran utrustad med en inbyggd stereo-mikrofon.

Genom att använda Pentax Flu Card (som inte ingår vid köp, utan får köpas extra) är det möjligt att styra kameran från sin smartphone och utlösa den, se live-bilden på sin telefon, samt spara och överföra.

Kamerans inbyggda HDR-funktion (High Dynamic Range) fungerar även med RAW-format, och tar

i mycket snabb följd tre bilder som sedan automatisk läggs ihop till en. Det gör att rätt exponering kan fås både i ljusa och mörka partier av bilden.

 

Kameran börjar levereras i oktober, med följande cirkapriser:

6 099 kronor (Pentax K-S1 kamerahus)

6 599 kronor (Pentax K-S1 med 18-55 mm-objektiv)

7 599 kronor (Pentax K-S1 med 18-55 mm- och 50-200 mm-objektiv)

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.