K-3 – Nytt flaggskepp från Pentax

Systemkameror 14 okt 2013

Pentax nya flaggskepp på systemkamerasidan erbjuder bland annat lågpassfilter-simulator, ”Pentax Real-Time Scene Analysis System” och intervallfilmning i 4K.

Pentax K-3

Att de flesta av Pentax kameror är väderskyddade har vi vant oss vid och K-3 är inget undantag. Hela 92 stycken tätningar ser till att kameran fungerar i de mest ogästvänliga miljöer. Samtidigt ska en nyutvecklad 24-megapixlars CMOS-sensor i APS-C-storlek i kombination med den nya processorn Prime III, ge mycket låga brusnivåer även vid höga ISO-värden.

Pentax K-3 har inbyggd bildstabilisering som fungerar med alla objektiv för K-fattningen. Den här gången utnyttjar man dock den rörliga sensorn till att även fungera som lågpassfiltersimulator. De flesta (nästan alla) kameror på marknaden har ett inbyggt lågpassfilter. Detta för att undvika moaré-effekter vid speciella motiv. På senare tid har det dock kommit kameror utan detta filter då högre kvalité och bättre skärpa kan uppnås utan. Priset man betalar med dessa modeller är alltså risken för oönskade moaré-effekter i vissa motiv. K-3 ger, enligt Pentax, fördelarna med en kamera utan lågpassfilter, men samtidigt möjligheten att slå på en funktion som simulerar filtret vid behov.

Vid astrofotografering med mycket lång slutartid kan sensorn flytta sig lagom mycket för att kompensera en himlakropps rörelse, under långa exponeringstider. Detta ger en perfekt bild utan

Även AF-modulen är ny och har nu 27 autofokuspunkter, varav 25 korslagda, positionerade i mitten. Punkterna i mitten och precis över och under är designade för att fungera även med den ljusstrålning som bildas vid användning av riktigt stora bländaröppningar.

K-3 är försedd med det nya ”Real-Time Analysis System”, som är en RGB-ljusmätningssensor med 86 000 pixlar och en ny algoritm. Denna ska inte bara möjliggöra mer korrekt exponeringsmätning utan ska även ge en mer exakt autofokus och en bättre vitbalansering.

Tack vare en rad nyheter i K-3, som den nya snabbare processorn, en ny kontrollmekanism som styr slutare, spegeluppfällning och bländaren individuellt, så kan K-3 ta 8,3 bilder per sekund vid seriebildstagning. Upp till 22 bilder i rad i RAW-format, och upp till 60 bilder i rad i JPEG-format.

K-3 filmar i Full-HD-upplösning (1920 x 1080) 60i/30p med H.264, men har också ett uppgraderat intervall-läge som kan filma intervaller med 4K-upplösning (3840 x 2160).

Kameran har mikrofoningång som stödjer stereomikrofoner, och även en hörlursutgång för medhörning. Inspelningsnivån från den externa mikrofonen kan justeras direkt i kameran.

Genom att använda Pentax Flu Card 16GB (ingår ej), går det att styra kameran från sin smartphone och utlösa den, se live-bilden på sin telefon, samt spara och överföra.

K-3 har en 3,2-tums LCD-skäm med 1 037 000 pixlar, och dessutom erbjuds dubbla kortplatser för SD-kort. Stöd finns även för de nya SDXC UHS-1-korten, och överföring kan ske från kameran via USB 3,0

Den inbyggda HDR-funktionen (High Dynamic Range) fungerar även när du fotar i RAW-format.

Kameran börjar levereras i slutet av november, med följande cirkapriser:

Pentax K-3 kamerahus: 11 599 kronor

Pentax K-3 med väderskyddat 18-55mm: 11 999 kronor

Pentax K-3 med väderskyddade 18-55 mm- och 50-200 mm-objektiv: 13 699 kronor

Pentax K-3 med väderskyddat 18-135 mm: 14 399 kronor

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.