Innovativ kompakt från Pentax

Kompaktkameror 27 jan 2012

Pentax lanserade i veckan en kompaktkamera med ett väl tilltaget zoomobjektiv. Objektivet erbjuder hela 20x optisk zoom, vilket motsvarar 28-560 mm i 35-mm-världen. Trots det stora objektivet är kameran inte mer än 34 mm tjock i avstängt läge och väger inte mer än 191 gram inklusive batteri.

Just flexibiliteten och hanterbarheten har Pentax gett lite extra tanke, och därför utrustat kameran med extra funktioner för att det ska bli enklare att fotografera i vertikalt läge. På kortsidan av kameran finns en extra avtryckarknapp, så att du kan hålla kameran på ett naturligt sätt även om du fotograferar i porträttläget. Även zoomknappen är anpassad så att den är enkel att använda både horisontellt och vertikalt. Dessutom har kameran en extra stativgänga så den även kan monteras vertikalt på ett stativ.

Det stora objektivet skickar ljuset vidare till en CCD-sensor med hela 16 megapixlar. Sensorn är bara 1/2,33 tum stor och det höga megapixeltalet till en så pass liten sensor brukar betyda en del bekymmer med brus. Men det återstår att se hur väl Pentax lyckats hantera detta.

Kameran är utrustad med de flesta av de tekniska finesser som vi är vana vid att hitta på en kompaktkamera i den här prisklassen. ISO-känsligheten kan justeras både automatiskt och manuellt upp till ISO 6400, och även här undrar vi hur väl Pentax hanterar brusnivåerna.

En intressant finess på kameran är fotograferingsläget ”Handheld Night Snap” som ska kunna ta fina bilder med minimal oskärpa och brus vid svagt ljus.

Nya Pentax Optio VS20 finns tillgänglig i butik från mitten av februari och kommer att kosta strax under 2 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.