Högpass-filter och blandningslägen

Guider 3 maj 2010

Högpass-filtret är huvudsakligen ett designverktyg, men dess förmåga att finna kantdetaljer i en bild gör att du kan använda det för att koncentrera skärpa till kanter istället för områden utan kanter där den kan förvärra brus, och för att öka lokal kontrast. Vi kommer att göra både och här. Öppna en valfri bild och duplicera bakgrundslagret.

Högpass-filtret finns under Filter > Annat, och har bara en kontroll – ett Radie-reglage. Det första vi vill göra är att applicera lite vanlig skärpa, och för detta är en Radie på 1 eller 2 pixlar tillräckligt (som en tumregel ska du använda samma Radie-värde som du hade gjort med Oskarp mask, eftersom processen är liknande).

Det finns inte mycket att se till en början – filtret producerar en till stora delar grå bild med lite bleka färgdetaljer. Filtret har valt ut områden där intensitetsvärden ändras – eller med andra ord, kanterna på objekt och områden med detaljer.

Nu kan vi öka kontrasten längs med kanterna som vi valt med Högpass-filtret för att förstärka skärpan i bilden. Sätt Högpass-lagrets blandningsläge på Täck över; kanterna i bilden kommer direkt att bli skarpare, medan områden med jämna toner, förblir opåverkade.

Hittills har vi duplicerat en vanlig skärpeprocess. Vi kan applicera Högpass-filtret igen för att förbättra bildens lokala kontrast. Duplicera bakgrundslagret igen (det spelar ingen roll vart i lagerhögen lagret ligger) och applicera filtret igen, men denna gång med ett mycket högre Radie-värde, på runt 30 pixlar.

Högpassfilter
Högpassfilter

 

Vi behöver sätta detta lager på ett kontrastförstärkande blandningsläge på samma sätt som tidigare, men för denna effekt blir Täcka över för stark, så sätt lagret på Mjukt ljus istället – detta ger bilden en synbar lokal kontrastförstärkning, men effekten är inte för stark och påverkar inte den övergripande kontrasten i bilden, om den, t.ex., var bra från början. Skärmdump tagen från Elements 7.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.