HEDRA MINNET AV KERTÉSZ

Nyheter 25 sep 2015

Låt dig inspireras av en gammal mästares arbete i ett modernt sammanhang

HedraMinnetAvKertesz1-Wordpress

André Kertész är en fotograf som hjälpte till att definiera fotografins språk. Hans vackert komponerade, ofta gripande, bilder besitter fortfarande känslomässig kraft många år efter hans död 1985. Den här fantastiska mannen fotograferade i 70 år och lämnade bakom sig en stor samling bilder som framtida generationer kan njuta och lära sig av.

HedraMinnetAvKertesz2-Wordpress

Auktionshuset Artcurial i Paris organiserade nyligen en stor auktion med hans bilder och bilden av Mondrians glasögon och pipa från 1926 såldes för 13 000 euro. Så varför inte ge dig ut på gatorna redan idag och använda lite av grundsatsen i hur Kertézs arbetade?

Sätt igång

  • Kertész sa att det inte räcker att bara ta bilden vid rätt tidpunkt: du måste även ”känna” bilden. Det är en svår disciplin att definiera, men testa att fotografera saker eller människor du är intresserad av, eller har en koppling till.
  • Precis som Cartier-Bresson hade Kertész alltid en kamera med sig – även under första världskriget där han tjänade i den ungerska armén. Åratal av daglig övning gav honom en naturlig känsla för komposition, och han missade inga bildmöjligheter genom att hålla på med kamerainställningar eller fokus. Kameran var som en förlängning av honom själv.
  • Kertész var känd för att fota från en högre vinkel för att få till bästa möjliga komposition, så var beredd på att sträcka dig högt för att få till de bästa bilderna.
  • Som den unga Cartier-Bresson var Kertész besatt av geometriskt behagliga kompositioner, särskilt när han fotade på gatan. Han insåg även vikten av att fota till synes vardagliga men ändå estetiskt viktiga objekt – som Mondrians glasögon och pipa.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.