Hasselblad H4D-40

Nyheter 22 feb 2010

Senaste modellen i Hasselblads serie H4D har fått tillägget 40 i namnet, och med den adresserar företaget avancerade användare i 35-millimetersvärlden.

Hasselblad H4D-40
Hasselblad H4D-40

Eller som man själv uttrycker det: ”Med den här kameran får 35-millimetersfotograferna tillgång till alla fördelar i mellanformatsvärlden”.

Jämfört med företagets tidigare serier med mellanformatskameror så tillför H4D-serien snabbare seriebildtagningsprestanda, högre ISO-värden, upp till 4 minuters exponeringstid, förbättrad autofokus, samt den nya funktionen True Focus.

H4D-40 innehåller en 40-megapixels CCD-sensor med en fysisk storlek på 33 x 44 mm, vilket är nästan dubbelt så stort som ytan hos den största sensorn i 35-millimetervärlden.

– De allra flesta av världens avancerade fotografer förstår vilka fördelar mellanformatskameror har jämfört med kameror från 35-millimetersvärlden, säger Hasselblads arbetande styrelseordförande Larry Hansen. Han tillägger: – men många yngre fotografer har aldrig testat att fotografera med mellanformatskameror. De flesta i fotovärlden vet vilken otrolig teknisk utveckling som skett med kamerorna i 35-millimetersklassen under de senaste åren, men många i den yngre generationen är inte medvetna om att mellanformatskamerorna har utvecklats på ett minst lika dramatiskt sätt.

Funktionen True Focus gör det möjligt att få till korrekt fokusering över hela sökarbilden med kort skärpedjup vid fotografering på korta avstånd. Till sin hjälp har funktionen en nyutvecklad APL-processor (Absolute Position Lock) vilken registrerar kamerarörelser vid omkomponering, och sedan beräknar vilka fokusjusteringar som måste göras. Därefter ger processorn nödvändiga instruktioner till objektivets fokusmotor så att den kan genomföra en korrekt kompensering.

Den som köper en Hasselblad H4D får även med bildbehandlingsprogrammet Phocus 2.0.

Kamerahuset, plus sökare och ett 80-millimetersobjektiv kommer att få ett cirkapris på drygt 14 000 Euro.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.