Hans Gedda i K special

Aktuellt 24 feb 2012

Missa inte att bänka dig framför TV:n ikväll klockan 20.00. Då visar nämligen SVT2 K special filmen Geniet från Flen. Den handlar om en av Sveriges mest framstående fotografer Hans Gedda. I svartvita, oftast kvadratiska format har han porträtterat personligheter som Nelson Mandela, Evert Taube och Kung Carl Gustav. Några bilder har blivit ikoner, bilder som de flesta av oss känner igen – långt fler än de som känner till Hans Gedda.

Filmaren Charlie Drevstam är själv också stillbildsfotograf och har inspirerats av Hans Geddas bilder. De senaste åren har det varit tyst kring Hans Gedda, och Charlie bestämde sig för att ta reda på varför. Filmen är inte bara ett porträtt av landets främste porträttör utan också en berättelse om livets vägval, yrkesmässigt och i relation till familj och barn. Filmen är en nära skildring av en av Sveriges största fotografer, som ändå är något av en doldis.

Charlie Drevstam fotograferade konstnärsduon Bigert och Bergströms filmer ”Last Supper” och ”Life Extended”, som båda har sänts i K special. Med ”Geniet från Flen” gör han sin regidebut.

Filmmusiken är specialskriven av Weeping Willows, som för övrigt också har fotograferats av Hans Gedda.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.