Gum Bichromate

Guider 24 mar 2011

1 Öppna en egen bild som passar, och konvertera den till svartvitt med föredragen metod. För att reducera kontrasten i bilden, lägger du till ett Nivåjusteringslager och sätter Utgångsreglagen på 30 och 225.

2 Jobba på det översta lagret, håll ner [Alt]/[Option] och välj Lägg samman synliga från Lagerpalettens meny för att skapa ett sammansatt lager. Gå till Filter > Oskärpa > Gaussisk oskärpa och sätt Radie på 5 pixlar, och reducera opaciteten på detta lager till 50%; detta gör bilden mjukare samtidigt som det bibehåller en del av kantdetaljerna.

3 För att simulera effekten av att trycket målas på, skapar du ett till sammansatt lager längst upp i lagerhögen och går till Filter > Penseldrag > Korsstreck, och sätter Strecklängd på 6, Skärpa på 5 och Styrka på 1.

4 [Alt]/[Option]-klicka på knappen “Skapa nytt lager”. I dialogrutan för Nytt lager, sätter du blandningsläget på Täcka över, och klickar i rutan Fyll. På det nya lagret, går du till Filter > Textur > Korn, välj Klungvis från Korntyp-menyn, och sätt Intensitet på 100 och Kontrast på 0. För att ta bort färgen från kornigheten, trycker du på [Ctrl]/[Command]+[Shift]+U, vilket mättar av lagret.

5 Jobba på lagret med kornighet, och tryck på [Ctrl]/[Command]+T för att köra Omforma fritt. Skriv in 150 i fälten för Bredd och Höjd i alternativraden, och tryck på [Enter] två gånger. Detta skapar den stora, klungvisa kornigheten som är typisk för denna effekt. Skärp upp kornigheten genom att applicera Oskarp mask med Mängd på 50%, Radie på 5 pixlar och Tröskelvärde på 0 för att förstärka kornigheten ytterligare.

6 Lägg till ett nytt lager satt på Täcka över som i steg 4. För att knyta ihop korneffekten, går vi till Filter > Konstnärliga > Kornig film och sätter Kornighet på 6, Högdagsområde på 0 och Intensitet på 0. Du kan låta bilden vara monokrom, eller lägga till ett Nyans/Mättnadslager och tona bilden genom att aktivera alternativet Färga och justera Nyans- och Mättnads-reglagen efter tycke.

Gum Bichromate var en tryckprocess från 1800-talet som använde en övertäckning gjord av gum arabic och vattenfärger. Den kan rendera målade bilder från fotografiska negativ, och användandet av vattenfärger gör att bilderna kan produceras i valfri färg. Gumtryck erbjöd en obegränsad färgpalett för dem med tillräckligt tålamod, så handtona gärna delar av bilden. Kom ihåg att den ursprungliga processen var extremt tidkrävande, så för autentiska resultat bör du begränsa dig till två, tre eller fyra färger.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.