Gör subjekt och omgivningar modelliknande

Guider 9 aug 2010

Denna iögonfallande effekt gör att ett verkligt motiv ser ut som en bild av en modell. Den är så enkel att skapa att när du väl har prövat den, vill du applicera den på alla möjliga bilder, men nyckeln till att få effekten att fungera är att använda en lämplig bild. Bilden behöver innehålla ett perspektiv för att skärpedjupeffekten ska vara trovärdig, och du bör även välja ett lämpligt motiv: bilder av stadslandskap, hamnar eller byggarbetsplatser fungerar bra, medan tågstationer som den vi använder är det mer självklara valet. Använd dock inte en närbild som innehåller människor, då du inte kan göra dem tillräckligt modelliknande.

I steg 1 och 2 skapar vi en enkel skärpedjupeffekt. Du kan använda denna teknik för att fokusera uppmärksamheten på ett porträttsubjekt genom att ta bakgrunden ur fokus. Duplicera bakgrundslagret, gör kopian oskarp, och lägg till en mask på det kopierade lagret och måla in den skarpa versionen av subjektet med en svart pensel. För en ännu bättre effekt, klipper du ut ditt skarpa subjekt och flyter det till ett nytt lager ovanför det oskarpa lagret.

1 Öppna en lämplig bild, och duplicera bakgrundslagret. Modellooken förlitar sig på ett smalt fokus för att simulera ett makroobjektiv, så börja med att applicera Linsoskärpa eller Gaussisk oskärpa på det duplicerade lagret, och lägg sedan till en lagermask och rita en svart till vit linjär övertoning för att ta bort oskärpan från förgrunden.

2 Den linjära övertoningen kommer inte att skapa en realistisk skärpedjupeffekt: områden som motorn i vår bild som ska vara i fokus är oskarp. Med masken aktiv, använder du en mjuk svart pensel för att måla över de delar som ska vara i fokus. För vår del handlar det om motorn, mjölkkannorna, plattformen och byggnaderna i förgrunden.

3 Inomhusljussättningen som hade lyst upp modellen är mindre diffus än solljus, och färgerna på plastmodeller är vanligtvis ljusare än färgerna på samma objekt i verkligheten, så du behöver förstärka färgerna och kontrasten i bilden. För att förbättra färgerna, lägger du till ett Nyans/Mättnadslager och drar Mättnads-reglaget till höger och runt +20.

4 För att förstärka kontrasten, lägger du till ett Nivåjusteringslager och drar reglaget Ingångsnivåer för högdagrar inåt till runt 210 – du behöver inte dra reglaget för Skuggor, eftersom bilden redan innehåller mycket djupa skuggtoner. Dra avslutningsvis mellantonsreglaget till vänster och runt 1.20 för att göra bilden ljusare.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.