GÅ UT OCH FOTA FÅGLAR

Teknik 29 apr 2014

Använd din kreativitet för att ta bra bilder av fåglarna omkring dig

GaUtOchFotaFaglar1-Wordpress

Fåglar finns ofta omkring oss utan att vi tänker närmare på den, så varför inte ta tillfället i akt och fotografera dem? Det finns många idéer som kan inspirera dig på sidorna 22-33, så det finns ingen ursäkt för att inte prova på det. Du behöver inget jättedyrt teleobjektiv för att ta en minnesvärd bild – se bara till att du får ut det mesta av den utrustning du har. Du kan så klart fotografera allt från änder i en närliggande damm till flamingos på zoo – så välj objektiv efter din tilltänkta miljö och de motiv som vistas i den.

Precis som med andra typer av djurfotografering är nyckeln till bra bilder kännedom om miljön och motivet, men häng inte upp dig för mycket på det. Du behöver inte styra ut dig i kamouflagekläder och gömma dig i en häck i flera dagar för att kunna ta bra bilder.

Sätt igång

• När du fotograferar flygande fåglar ska du använda objektivets största bländare och öka ISO-värdet för att få en slutartid på mellan 1/500 sek-1/2000 sek. Alternativt använder du en lång slutartid för att få till rörelseoskärpa.

• Ställ in kameran på den snabbaste seriebildshastigheten så du kan ta snabba serier med bilder.

• Testa att använda blixt för ett annorlunda utseende. Under ljusa förhållanden kan du använda negativ exponeringskompensation för att underexponera bakgrunden.

Ge dina fågelbilder ett lyft

Vad gör du om du vill få dina bilder att sticka ut lite extra? För att ta briljanta fågelbilder ska du tänka på faktorer som miljön fåglarna vistas i – ofta vatten likväl som himlen – och hur du kan använda fåglarnas utmärkande fjäderdräkt till din fördel. Ta en titt på bilderna nedan tagna av David Tipling för inspiration.

1. Leta rätt på flyttande vadare och vilda fåglar som samlas i naturreservat. Zooma in för att fylla bilden och använd en längre slutartid för att överdriva rörelserna.

GaUtOchFotaFaglar2-Wordpress

2. Leta efter intressanta vinklar och ovanliga beskärningar – du måste inte ha med hela fågeln för att skapa ett effektivt porträtt. Fjädrar, fötter och teckningar ger bra bilder.

GaUtOchFotaFaglar3-Wordpress

3. Flygbilder tagna mot bleka himlar kan se tråkiga ut, så vänta på solnedgången och fota silhuetter av gäss och måsar som är på väg att landa i en sjö, eller en flock starar.

GaUtOchFotaFaglar4-Wordpress

4. När du fotar enstaka fåglar ska du titta efter ögonblicket som skiljer fågeln från andra – en titt mot kameran, en intressant bakgrund eller en blixt vid exakt rätt tidpunkt.

GaUtOchFotaFaglar5-Wordpress

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.