Fujifilm X100 – retrokamera med ovanlig sökare

Kompaktkameror 26 sep 2010

FujiFilm X100

En av Photokinamässans roligare nyheter är Fujifilm X100. Det är en kompaktkamera med ett utseende som för tankarna till 60-talets kameror. Allt finns där – från kamerahuset som går i en kombination av magnesiumlegering och svart läder, till de rejäla metallrattarna placerade på ovansidan och runt objektivet för inställning av ISO-värde, exponeringskompensation och bländarvärde.
Under skalet sitter en 12,3-megapixels CMOS-sensor i APS-C-storlek, och för att verkligen utnyttja sensorns storlek och optimera bildkvaliteten har man satsat på ett fast 23-millimeters Fujinonobjektiv med f-talet 2.0. I 35-millimetersvärlden motsvarar det 35 millimeter. Notera alltså att det handlar om ett fast objektiv, som alltså inte går att byta ut. På Fujifilm poängterar man att den fasta konstruktionen utan några utskjutande delar även gör att kameran startar snabbt. Objektivets närgräns är 10 centimeter.

Kamerans målgrupp är systemkameraanvändare som behöver en extrakamera, och då inte vill göra avkall på bildkvalitet.

En intressant detalj är kamerans hybridsökare som kombinerar en ljusstark optisk genomsiktsökare (dock inte via objektivet, vilket ger ett visst parallaxfel) med en elektronisk sökare. I konstruktionen ingår ett prisma som via en sinnrik konstruktion levererar den elektroniska sökarbilden till sökaren, och du byter sökartyp via en lättillgänglig spak på kamerans framsida. Lösningen gör det möjligt att få det bästa av två världar. Samtidigt som du har tillgång till en ljusstark optisk sökare så kan du även få tillgång till elektroniska data (exempelvis slutartid, bländare, vitbalans, exponeringskompensation och ISO-värde), titta på tagna bilder eller komponera bilder via den elektroniska sökaren. Den sistnämnda erbjuder en upplösning på 1 440 000 bildpunkter. Under vår rundvandring på Photokina-mässan kunde vi inte testa den elektroniska sökaren eftersom kamerorna som visades var förexemplar, och alltså inte var färdigutvecklade. Av den anledningen kan vi i dagsläget inte säga hur bra den elektroniska sökaren är i verkligheten. Den optiska sökaren är dock riktigt trevlig och inte minst ljusstark.

Kameran erbjuder även HD-filmning I upplösningen 1280 x 720, och ljudet tas upp av kamerans stereomikrofoner. Precis som hos alla de nya systemkamerorna med filmfunktion så går det att anpassa bländarvärdet även i filmläget för att skapa filmer med bakgrunder ur fokus. Det är en unik funktion i kompaktkameravärlden.
Fujifilm FinePix X100 dyker upp i butik under första kvartalet 2011, och kommer då att få ett cirkapris på 12 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.