FUJIFILM X-T10 – EN LITEN FÖR FOTOENTUSIASTER

Nyheter 21 maj 2015

Nu lanserar Fujifilm den lilla och nätta spegellösa systemkameran X-T10, som bland annat innehåller ett helt nyutvecklat autofokussystem och en 16,3 megapixelsensor utan lågpassfilter

FujifilmX-T10-fram-Wordpress

Utbudet av spegellösa systemkameror i Fujifilms X-serie fortsätter att växa i och med lanseringen av nya Fujifilm X-T10. Kameran riktar sig till fotoentusiaster som är ute efter en liten systemkamera som förhållandevis enkelt går att bära med sig.

X-T10 har ett helt nyutvecklat autofokussystem, och kameran använder en likadan uppsättning bildsensor och processor som sitter i Fujifilm X-T1. X-Trans-sensorn på 16,3 megapixlar har ett oregelbundet färgfilter som ska minimera oönskad information utan användning av optiskt lågpassfilter.

Det nyutvecklade autofokussystemet, som för övrigt även kommer att bli tillgängligt i Fujifilm X-T1 via firmware 4.0, hyser flera förbättringar. Bland annat har autofokusläget ”enskild punkt” kompletterats med nyutvecklade ”zon” och ”bred/spårning”, som båda använder 77 autofokuspunkter (49 punkter i läget ”enskild punkt”) över ett större område för att förbättra kamerans förmåga att fånga motiv som rör sig. Vidare har autofokushastigheten under sämre ljusförhållanden förbättrats tack vare att bildsensorns fasdetektionspixlar nu fungerar ner till 0,5 EV (tidigare 2,5 EV), och i läget ”enskild punkt” delas nu fokusområdet in i mindre delar för att med större noggrannhet kunna bestämma avståndet till motivet. Vi noterar även att funktionen ”ögondetektion”, som automatiskt upptäcker och fokuserar på ögon gör det enklare att fotografera porträtt med stor bländaröppning, samtidigt som autofokus under videoinspelning har optimerats och blivit smidigare och mer naturlig.

Kamerans elektroniska OLED-sökare kombinerar en förstoringsgrad på 0,62x med en upplösning på
2 360 000-punkter, och en fördröjning på 0,005 sekunder.

Sökarbildens ljusstyrka justeras automatiskt efter omgivningens ljus, och exponeringsinformationen roterar av sig själv om kameran vänds till vertikalt läge. Sökaren kompletteras av en vinklingsbar 3-tumsskärm med 920 000 pixlar som underlättar vid exempelvis fotografering från ovanliga vinklar och knepiga positioner.

Nya Fujifilm X-T10 har en topp och bottenplatta tillverkade i magnesium, och inställningsrattar i aluminium.

För de användare som vill hantera kameran manuellt erbjuder X-T10 en hantering med manuella reglage för de viktigaste inställningarna, exempelvis bländare, slutartid och exponeringskompensation. Vidare erbjuds sju funktionsknappar som kan anpassas för att skräddarsy kameran efter användarens behov.

Den som istället vill att kameran automatiskt ska hantera samtliga inställningar växlar helt enkelt det nya autoreglaget till ”SR-Auto”, i vilket kameran automatiskt väljer inställningar beroende på motiv och situation.

Med kamerans inbyggda Wi-Fi och appen Fujifilm Camera Remote går det att ta bilder och video samt fjärrstyra många av kamerans funktioner. Det går också att trådlöst föra över bilder till smartphones, surfplattor och datorer.

X-T10 beräknas finnas för försäljning under juni månad i färgerna svart och silver, och priset kommer att hamna på runt 7 000 kronor för kamerahuset, samt på runt 8 000 kronor för kamerahus plus ett

XC 16-50 mm f/3,5-5,6-objektiv. Är du intresserad av kamerahus plus ett XF 18-55 mm f/2,8-4-objektiv så kommer du istället att få ge cirka 11 000 kronor.

Bli en bättre Nikon-fotograf!

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Nikonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer här.

Bli en bättre Canon-fotograf

Du har väl inte missat våra populära special-utgåvor för dig med Canonkamera? Ett par gånger om året släpper vi ett nytt magasin sprängfyllt med nyttiga och smarta fototips som lär dig bemästra din kameras reglage och funktioner. Läs mer och beställ här.

Skriv en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan publicering. Din e-postadress visas aldrig. Fält markerade med * är obligatoriska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.